Impact coronacrisis lijkt vooralsnog mee te vallen onder vakmannen

De impact van de coronacrisis op de bedrijfsresultaten van vakbedrijven lijkt vooralsnog mee te vallen. Het merendeel van de vakmannen (78%) ervaart geen, weinig of een beetje impact op hun bedrijf. Meer dan een vijfde deel (22%) geeft aan veel tot heel veel impact te ervaren.

Het grootste deel van de respondenten (85%) ervaart daarbij geen tot een beetje impact op hun geplande investeringen. “Vooral het aanbod van particulieren is toegenomen. De aanvragen van de grotere bedrijven en de woningbouw nemen af”, aldus een van de respondenten die werkzaam is in meerdere sectoren en over meer dan 20 werknemers beschikt.

De onderzoeksuitkomsten komen voort uit een aselectieve steekproef waarin 45 responderende vakbedrijven uit het klantenbestand van Allfree BV het onderzoek volledig ingevuld hebben.

Verwachtingen voor toekomst

De verwachtingen voor het komende half jaar zijn over het algemeen positief gestemd. Net iets meer dan de helft van de vakmannen (51%) verwacht een gelijke of meer omzet te halen. Ruim een vijfde deel (22%) denkt minder omzet te behalen en meer dan een kwart (27%) geeft aan geen verwachting te kunnen doen, omdat ze het echt niet weten.

“Net zoals in de afgelopen maanden kunnen wij in onze branche zien dat er nog genoeg werk is, ook in de komende kwartalen”, aldus een positief gestemde dakdekker. Voor een koerier in de evenementenbranche gaat dit helaas niet op. Hij geeft aan meer als de helft minder omzet te verwachten, aangezien een groot deel van zijn business op dit moment stil ligt.

Overheidssteun

Meer dan de helft (56%) van de respondenten komt niet in aanmerking voor overheidssteun. Een derde deel (34%) geeft aan deze steun wel aangevraagd te hebben of dit nog van plan te zijn. De overige 10% weet niet of ze in aanmerking komen voor de steun.

Tips & adviezen voor en door vakmannen

Tot slot is de vakmannen gevraagd om eventuele tips en adviezen te delen met collega-concurrenten. Wat vooral opviel was de krachtige en positieve instelling van de meeste vakmannen.

Zo gaven meerdere ondernemers het advies om vooral door te gaan en niet op te geven. Een ervaren dakdekker uit Noord-Holland gaf o.a. het volgende financiële advies: “Hou de markt goed in de gaten. Doe geen onnodige investeringen op dit moment en zorg voor een goede reserve.”

Naast bemoedigende woorden en inhoudelijke tips werd er ook gewezen op het waarborgen van de hygiëne en de gezondheid van jezelf en die van de klant.

Klik hier voor het volledige onderzoek: ‘Impact corona onder vakmannen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *