Werkgevers steeds meer afhankelijk van specialistische recruitmentbureau’s

Naarden, 11 oktober 2021 – Elk kwartaal komt Hello Professionals met de nieuwste IT-arbeidsmarktmonitor. In het derde kwartaal van 2021 zijn dit de opvallendste ontwikkelingen: werkgevers worden steeds meer afhankelijk van recruiters, het gemiddeld jaarsalaris van de IT-professional ligt meer dan 11% hoger dan een aantal jaar geleden, het aantal IT-ers dat parttime werkt is flink gestegen en het aantal werklozen in de IT is historisch laag met minder dan 5000 in de WW.

Werkgevers steeds meer afhankelijk van specialistische recruitmentbureau’s

De krapte op de IT-arbeidsmarkt is niet iets nieuws meer, want ook in dit kwartaal zijn 9.691 uniek geplaatste IT-vacatures. Echter is er een lichte daling te zien in het aantal uniek geplaatste IT-vacatures in vergelijking met het tweede kwartaal van 2021. Hier lag het aantal uniek geplaatste IT-vacatures nog op 10.043, een daling van bijna 400 vacatures. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de vakantieperiode. In de top drie meest gevraagde functies staat met stip op de eerste plaats de developers, daarna gevolgd door systeembeheerders en servicedeskmedewerkers.

Werkgevers met een openstaande IT-vacature redden het niet meer door simpelweg een vacature te plaatsen op hun eigen website. Steeds vaker zijn werkgevers noodgedwongen om een specialistische recruiter of tussenpartij in te schakelen. De wervingstijd om een vacature in te vullen doet de intermediair gemiddeld 30% sneller dan de directe werkgever.

Gemiddeld jaarsalaris gestegen met meer dan 11% ten opzichte een aantal jaar terug

Ook aan de stijging van het gemiddelde jaarsalaris is te zien dat er een onderlinge strijd in aanwas van IT-professionals is. Het gemiddeld jaarsalaris is namelijk met meer dan 11% gestegen ten opzichte van 5 jaar geleden. Waar in 2016 het gemiddelde jaarsalaris van een IT-professional nog € 44.500 was, is het nu in 2021 € 49.500. Een stijging van € 5.000,-.

Ruim 72.000 meer parttimers werkzaam in vergelijking tot vorig jaar

Er is een stijging zichtbaar in het aantal parttimers ten opzichte van vorig jaar. Waar in 2020 nog gemiddeld 4,436 miljoen van de arbeidsmarkt parttime werkten, is dit in het eerste kwartaal van 2021 al gestegen naar 4,508 miljoen. Een stijging van ongeveer 72.000 parttimers. Ook wanneer er gekeken wordt naar zelfstandige ondernemers is er een stijging zichtbaar. Dit verschijnsel is verklaarbaar doordat de spanning op de arbeidsmarkt toeneemt, hierdoor ontstaat er meer ruimte voor parttimers.

Aantal werklozen binnen IT daalt

Het aantal werklozen binnen de IT-sector is gedaald in vergelijking met het voorgaande jaar. In het eerste halfjaar van 2020 waren er 5.210 werklozen, op dit moment is dit minder dan 5.000. Ondanks dat er een tekort aan IT-professionals is, blijven er werkeloze IT-professionals beschikbaar. Er is een scheve verhouding zichtbaar tussen de vaardigheden van de groep werkeloze IT-professionals en de vaardigheden die de werkgevers zoeken.

 

Werkgevers lopen hier kansen mis om deze groep werkloze IT-professionals bij te scholen en verder op te leiden, waardoor er een betere aansluiting is. Juist in deze tijd moet er gekeken worden naar de competenties van een persoon in plaats van de huidige skills. Alleen op deze manier kan de discrepantie op de arbeidsmarkt verkleind worden.

 

Over Hello Professionals

Met meer dan 20 jaar ervaring zijn wij de IT-partner in het samenbrengen van IT-professionals en opdrachtgevers. Hello Professionals heeft een team van de beste IT’ers in vaste dienst. Voor specifieke projecten hebben we toegang tot een groot interim netwerk waardoor we altijd de juiste kennis kunnen inzetten. Bij Hello Professionals gaat kwaliteit, verwachtingsmanagement en klantgerichtheid hand in hand met persoonlijke aandacht, vertrouwen en oprechte interesse in elkaar.

Meer weten?

Neem contact op met Maarten Cobelens, maarten@hello-professionals.nl of 06-26104002. Of neem een kijkje op onze website: https://www.hello-professionals.nl/. Benieuwd naar de IT-arbeidsmarktmonitor van het tweede kwartaal van 2021? Ga dan naar: https://hello-professionals.nl/it-arbeidsmarktmonitor-q2-2021/.

NB: Resultaten zijn tot stand gekomen met eigen onderzoek, Jobdigger data en Google Trends

NB: Cijfers zijn tot stand gekomen op het volgende zoekprofiel: helpdeskmedewerker, systeembeheerder, netwerkbeheerder, engineer, developer, projectleiding ict; directe werkgevers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *