Twee kwartalen op rij afname in vraag naar IT-professionals

Naarden, 6 april 2023 – Elk kwartaal komt Hello Professionals met de nieuwste IT-arbeidsmarktmonitor. In het eerste kwartaal van 2023 zijn dit de opvallendste ontwikkelingen: daling in het aantal openstaande IT-functies, het aantal actief zoekende IT-professionals stijgt eindelijk weer, de vraag naar mbo-opgeleiden stijgt door en verwachte daling op komst in het aantal IT-freelance opdrachten. 

Ruim 650 minder openstaande IT-vacatures 

In voorgaande jaren was er een constante stijging te zien in het aantal uniek geplaatste IT-vacatures. Echter, is in de laatste kwartalen voor het eerst in lange tijd sprake van een daling. Het aantal openstaande IT-vacatures is afgenomen van 13.169 in het derde kwartaal van 2022 naar 12.501 in het eerste kwartaal van 2023, wat neerkomt op een daling van 6%. Deze trend is opvallend, omdat de IT-sector de afgelopen jaren juist enorm groeiden.   

Hoewel deze trend zich over het hele land voordoet, zijn er toch enkele uitzonderingen. In de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe, en ook in Limburg, is er juist sprake van een toename in de vraag naar IT-professionals. Vooral in Drenthe is de trend opmerkelijk, met bijna 70% meer uniek geplaatste IT-vacatures in de afgelopen twee jaar.  

Aantal actief zoekende IT-professionals stijgt 

In het eerste kwartaal van 2023 is er een lichte verbetering te zien op de arbeidsmarkt ten opzichte van vorig jaar, toen de activiteit dramatisch laag was. Het aantal actief zoekende IT-professionals is gestegen van 1% naar 3%, terwijl het aantal latent zoekende IT-professionals gedaald naar 53%. Het aantal niet zoekende IT-professionals is gedaald naar 44%.  

De vraag naar mbo-opgeleiden stijgt door 

Op het gebied van opleidingen is er ook een verschuiving in de vraag te zien. Waar in het eerste kwartaal van 2021 de vraag naar mbo’ers in vacatures nog maar 19% was, stijgt deze in het eerste kwartaal van 2023 door naar 26%.  

De stijging is ook terug te zien in de vraag naar junior IT-professionals. In de afgelopen twee jaar is de vraag naar het aantal junior IT-professionals gestegen met 8% naar 44%. De vraag naar het aantal medior IT-professionals is gedaald van 62% naar 54% en het aantal senior IT-professionals is gelijk gebleven met 2%.  

Daling verwacht in het aantal IT-freelance opdrachten 

Wat betreft IT-freelance opdrachten is er in het eerste kwartaal van 2023 een daling te zien. Dit is een opvallende ontwikkeling, omdat er in voorgaande kwartalen juist een stijging was te zien. De Freelance Markt Index van freelance.nl is gedaald van 105 naar 92, wat betekent dat het aantal IT-freelance opdrachten naar verwachting zal dalen in het komende kwartaal.   

Deze daling komt overeen met zowel de daling in het aantal IT-vacatures als met de conjunctuurindex van het CBS, die het consumentenvertrouwen in de economie weergeeft.  

Over Hello Professionals 

Met meer dan 20 jaar ervaring zijn wij de IT-partner in het samenbrengen van IT-professionals en opdrachtgevers. Hello Professionals heeft een team van de beste IT’ers in vaste dienst. Voor specifieke projecten hebben we toegang tot een groot interim netwerk waardoor we altijd de juiste kennis kunnen inzetten. Bij Hello Professionals gaat kwaliteit, verwachtingsmanagement en klantgerichtheid hand in hand met persoonlijke aandacht, vertrouwen en oprechte interesse in elkaar.   

Meer weten?  

Neem contact op met Maarten Cobelens, maarten@hello-professionals.nl of 06-26104002. Of neem een kijkje op onze website: https://www.hello-professionals.nl/. Benieuwd naar de IT-arbeidsmarktmonitor van het derde kwartaal 2022? Ga dan naar: https://hello-professionals.nl/it-arbeidsmarktmonitor-q1-2023/.  

NB: Resultaten zijn tot stand gekomen met eigen onderzoek, Jobdigger data en Google Trends 

NB: Cijfers zijn tot stand gekomen op het volgende zoekprofiel: helpdeskmedewerker, systeembeheerder, netwerkbeheerder, engineer, developer, projectleiding ict; directe werkgevers. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *