Nieuwe epidemie aan thuiswerk klachten in 2021? Start-up Rewave stoft ergonomie af.

 

Ergonomie in het nieuwe hybride werken

Het aantal klachten door het thuiswerken op ongezonde werkplekken neemt snel toe. In het nieuwe, hybride werken wisselen we kantoortuinen af met een thuiswerkplek. Maar de aandacht voor ergonomie op deze werkplekken is er vaak onvoldoende. Het gebruik van ergonomische producten zou hierbij het nieuwe normaal moeten zijn. Dus ook op de werkplek thuis. Helaas heeft ergonomie een stoffig en medisch imago, met name bij young professionals. De hoogste tijd dus voor meer positieve aandacht voor ergonomie. De start-up Rewave.nl stoft het imago van ergonomie af.

Thuiswerken blijft! We gaan hybride werken

Het thuiswerkadvies vervalt en we kunnen eindelijk weer vaker naar kantoor. Door de versoepelingen die in juni 2021 zijn aangekondigd, zullen we weer vaker onder collega’s zijn. Het spontane koffie automaat gesprekje met je collega en de vrijdagmiddagborrel kunnen weer. Dit heeft veel sociale voordelen binnen een organisatie. Maar het thuiswerken is wel een blijvertje. Diverse onderzoeken (van o.a. Nyenrode) tonen aan dat er een hybride vorm ontstaat tussen thuiswerken en werken op de zaak.

Thuiswerken is kostenbesparend. Maar tegen welke prijs?

Zowel werknemers als werkgevers zijn overwegend positief over dit nieuwe normaal. PWC rekende uit dat werkgevers in totaal 1,7 miljard besparen als alle Nederlandse werknemers 1 dag thuiswerken. Minder huur, minder catering, minder kinderopvang en minder vervoerskosten. En dat tikt dus lekker aan. Maar helaas hebben we wel vaak in een onnatuurlijke houding gewerkt aan de keukentafel. Of zelfs liggend op de bank met onze laptop op schoot. Dit is op langere termijn natuurlijk vragen om problemen. Slechte verlichting, het scherm niet op de juiste hoogte of de hele dag zitten op die eetkamerstoel. Dat werkt het ontstaan van klachten in de hand. Wat zijn de kosten hiervan op de langere termijn?

Het aantal klachten neemt snel toe

Fysiotherapeuten zien inmiddels ook een forse toename aan werk gerelateerde klachten. Daarnaast geeft de stress van de combinatie van het thuiswerken en de thuissituatie ook problemen. Dit uit zich in verschillende fysieke maar ook mentale klachten. Inmiddels geeft al 2 op de 3 thuiswerkers aan last te hebben van fysieke klachten. Voornamelijk ontstaan door een ongezonde thuiswerkplek. Krijgen we hierdoor een nieuwe pandemie, namelijk die van fysieke klachten door het thuiswerken?

Investeer in een ergonomische werkplek

Het advies is dus om te investeren in een goede ergonomische werkplek thuis. Werknemers zouden de werkgever daarom aan zijn of haar jas moeten trekken om dit te regelen. En werkgevers zouden dit bovenaan de prioriteitenlijst moeten zetten.  Bovendien moeten werkgevers volgens de Arbowet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Dus ook voor je werkplek thuis, aangezien je hier in de toekomst voor een deel zult blijven werken.

Werkgevers moeten aan de slag

Hopelijk gaan werkgevers nu ook echt werk maken van het ergonomisch inrichten van de werkplek bij de werknemer thuis. Werkgever, schaf een zit sta bureau of die ergonomische bureaustoel aan voor je werknemers. Zorg voor een ergonomische muis en laptopstandaard. Uiteindelijk dragen de werkgevers de verantwoordelijkheid voor een gezonde werkplek, of dat nu thuis of op kantoor is. Alleen samen krijgen we thuiswerk klachten onder controle. En zo kunnen we deze nieuwe epidemie hopelijk snel afremmen.

Ergonomie afgestoft

Rewave.nl is opgericht om de drempel tot het investeren in ergonomische producten te verlagen. Met een zorgvuldig uitgekozen selectie aan artikelen, waardoor je altijd de juiste keuze maakt. De start-up heeft als doel om ergonomie voor iedereen toegankelijk te maken door middel van een webshop. En tegelijkertijd het begrip “ergonomie” voor eens en altijd af te stoffen. Dit suffe imago draagt namelijk bij aan het ontstaan van bijvoorbeeld RSI en nekklachten. Met name voor de wat jongere doelgroep die zich hier minder bewust van is. Juist voor deze groep is het belangrijk dat ergonomie toegankelijk en vanzelfsprekend is. Gezond werken voor iedereen.

 

*Niet voor publicatie*

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie, neem contact op via: info@rewave.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *