Nederlandstalige IT-professionals blijft ondanks krapte op de IT-arbeidsmarkt harde eis van IT-managers

Naarden, 7 januari 2022 – Elk jaar komt Hello Professionals met de nieuwste IT-arbeidsmarktmonitor. In 2021 zijn dit de opvallendste ontwikkelingen: ondanks COVID-19 uitbraak in 2021 geen daling in aantal IT-vacatures, merendeel van IT-managers staat niet open voor Engelstalige IT-professionals, jaarsalaris IT-professionals stijgt langzaam door en de arbeidsmarktactiviteit bereikt een dieptepunt.

Ondanks COVID-19 uitbraak, in 2021 een verdere stijging in het aantal nieuwe IT-vacatures

In 2021 heeft de COVID-19 crisis geen grote gevolgen gehad op de IT-arbeidsmarkt. Sterker nog, de vraag naar IT-professionals bleef groeien. Waar in 2020 er nog 30.422 IT-vacatures online werden gezet, is dit in 2021 gestegen naar 39.246. Een stijging van bijna 9.000 IT vacatures.

De meeste nieuw geplaatste IT-vacatures werden in 2021 gepubliceerd in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant. Ten opzichte van 2020 is hier geen verandering te zien.

Merendeel van de IT-managers staat niet open voor Engelstalige IT-professionals

Uit eigen onderzoek, afgenomen bij 100 IT-managers, blijkt dat merendeel van de IT-managers niet openstaat in het aannemen van IT-professionals die de Nederlandse taal niet vaardig zijn. De IT-managers hanteren een harde eis aan de Nederlandse taal.

Salaris belangrijkste drijfveer voor IT-professional tijdens overstap naar nieuwe baan
In 2021 was de top drie belangrijkste drijfveren van de IT-professional om over te stappen van baan; een goed salaris, betere reistijd en werkinhoud. De top drie wordt gevolgd door een vast contract en de werksfeer. Hier is geen wijziging ten opzichte van 2020.

De afgelopen 2 jaar is er veel thuis gewerkt en zijn reistijden drastisch verkort door minder files. Hierdoor is de reisbereidheid het afgelopen jaar van de IT-professional voor een enkele reis gestegen naar gemiddeld 46 minuten.

Stijging van 11% in salaris

Ondanks dat het aanbod in IT-professionals laag is en de vraag naar IT-professionals groot is, is er geen grote verandering in het jaarsalaris van de IT-professional in vergelijking met 2020. In 2020 was het gemiddelde jaarsalaris van de IT-professional € 49.500 en in 2021 was het maar € 500 lager, namelijk €49.000. Echter als er gekeken wordt naar de jaren ervoor is er een stijgende lijn te zien. In vergelijking met 2016, waar het gemiddeld jaarsalaris nog € 44.500 was, is het gemiddeld jaarsalaris van de IT-professional met ruim 11% gestegen.

IT-professionals die actief op zoek zijn naar een nieuwe baan daalt verder

Eind 2021 is de arbeidsmarktactiviteit in vergelijking met begin 2021 nog verder gezakt. Waar begin 2021 het aantal actief zoekende IT-professionals nog 8% bedroeg, is dit eind 2021 gezakt naar nog maar 5%. Het aantal latent zoekende IT-professionals bedraagt eind 2021 55% en het aantal niet zoekende 40% van de arbeidsmarkt.

De actief zoekende IT-professional gebruikt in zijn zoektocht naar een nieuwe baan het meest LinkedIn. De top 3 wordt compleet gemaakt door Indeed en Monsterboard. Verdere vaak gebruikte websites in de baanzoektocht zijn Nationale Vacaturebank en Google.

Intermediair sneller dan directe werkgever

Het afgelopen jaar verdubbelde de tijd om een IT-vacature in te vullen naar gemiddeld 35 dagen bij de directe werkgever, de intermediairs deden dit gemiddeld 5 dagen sneller met 30 dagen.

10% meer vraag naar medior IT-ers in 2021

In vergelijking met 2020 is er in 2021 een stijging van 10% in de vraag naar medior IT-professionals met 5-10 jaar werkervaring. Deze stijging is onlosmakelijk verbonden met de dalende vraag naar junior IT -professionals met 0-5 jaar werkervaring. Doordat gebruikers steeds zelfredzamer worden en de “simpele” processen verder geautomatiseerd worden is de verwachting dat deze trend zich zal voortzetten in 2022.

Over Hello Professionals

Met meer dan 20 jaar ervaring zijn wij de IT-partner in het samenbrengen van IT-professionals en opdrachtgevers. Hello Professionals heeft een team van de beste IT’ers in vaste dienst. Voor specifieke projecten hebben we toegang tot een groot interim netwerk waardoor we altijd de juiste kennis kunnen inzetten. Bij Hello Professionals gaat kwaliteit, verwachtingsmanagement en klantgerichtheid hand in hand met persoonlijke aandacht, vertrouwen en oprechte interesse in elkaar.

Meer weten?

Neem contact op met Maarten Cobelens, maarten@hello-professionals.nl of 06-26104002. Of neem een kijkje op onze website: https://www.hello-professionals.nl/. Benieuwd naar de IT-arbeidsmarktmonitor van het derde kwartaal van 2021? Ga dan naar: https://hello-professionals.nl/it-arbeidsmarktmonitor-q3-2021/.

NB: Resultaten zijn tot stand gekomen met eigen onderzoek, Jobdigger data en Google Trends

NB: Cijfers zijn tot stand gekomen op het volgende zoekprofiel: helpdeskmedewerker, systeembeheerder, netwerkbeheerder, engineer, developer, projectleiding ict; directe werkgevers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *