Crisis toont noodzaak kleine klassen in het onderwijs aan

AMSTERDAM – Anderhalve meter afstand houden in een klas van 30 leerlingen. Een onmogelijke opgave. De coronacrisis toont de noodzaak aan van kleinere klassen in het basis- en voortgezet onderwijs. Dat is waar de Algemene Onderwijsbond (AOb) voor pleit met een petitie voor klassen van maximaal 21 leerlingen in 2025. De Nieuwe School kent het belang van kleine klassen. Deze school werkt sinds de oprichting met klassen van maximaal 10 leerlingen.

 

Noodzaak

“Never waste a good crisis”, zeggen Matty Brokking en Pepijn Kuizenga, directie van Stichting De Nieuwe School. “Als we toch iets uit deze crisis halen voor het onderwijs, dan is het dat we eindelijk de noodzaak van kleinere klassen gaan begrijpen”. Vanwege de anderhalve meter-maatregel zijn leerlingen en docenten genoodzaakt afstand te houden. Dat gaat niet in klassen van ruim 30 leerlingen. Buiten de mogelijkheid om afstand te houden, hebben kleine klassen meer voordelen.

 

Voordelen

Kleine klassen betekent meer aandacht en steun voor iedere leerling. Denk aan leerlingen die minder aandacht vragen van docenten, maar deze wel nodig hebben. Of aan leerlingen met leerproblemen, zoals dyslexie, ADD en ADHD, of leerachterstanden. Er is minder kans op afstromen: de leerling die begint op het gymnasium en eindigt op het vmbo. En meer kans op opstromen: de vmbo-leerling die met meer aandacht het havo waarmaakt. Motivatie bij leerlingen stijgt en de kans op uitval verkleint. Daarnaast bieden kleine klassen meer mogelijkheden voor kwalitatief goede (online) lessen. Ook docenten zijn gebaat bij kleinere klassen, vindt de stichting. “Als docenten meer aandacht kunnen geven aan hun leerlingen, is dat voor leerlingen én docenten beter”.

 

Over Stichting De Nieuwe School

De Nieuwe School is een stichting, opgericht in 1977 door ouders. Hiermee is het één van de oudste particuliere scholen in Nederland. De Nieuwe School gelooft in de kracht van kleinschaligheid. Per klas wordt een maximum van 10 leerlingen gehanteerd. Daarmee garandeert de school persoonlijke aandacht, intensieve begeleiding en een veilige leeromgeving. Omdat de school een stichting is, is er geen winstdoel. De inkomsten van de school worden geheel aangewend voor de kwaliteit van het onderwijs.

 

_______________________________________________________________________

 

NOOT VOOR DE REDACTIE

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de directie van Stichting De Nieuwe School.

 

Matty Brokking & Pepijn Kuizenga

020 – 623 48 09

info@denieuweschool.amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *