Afvlakking in aantal IT-vacatures, vraag lijkt te stabiliseren

Naarden, 4 oktober 2022 – Elk kwartaal komt Hello Professionals met de nieuwste IT-arbeidsmarktmonitor. In het derde kwartaal van 2022 zijn dit de opvallendste ontwikkelingen:  vraag naar IT-support neemt af, werknemer vindt werkgever niet verantwoordelijk voor compensatie inflatie en veel wisseling in banen bij startende IT-professionals.

Vraag naar ICT-support medewerkers is over de top heen

In 2021 zagen we kwartaal op kwartaal een stijging in het aantal ICT-supportvacatures, in zowel het 2e als nu het 3e kwartaal van 2022 zien we een duidelijke afname. Met name de functie van ICT-werkplekbeheerder laat een daling zien van ruim 10% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. Wel blijven we een stijging zien in het aantal IT-vacatures ten opzichte van vorig jaar in de rollen van systeembeheerder en functioneel applicatiebeheerders

In top 5 meest gevraagde functies van het derde kwartaal van 2022 zien we geen veranderingen en blijft de meeste vraag naar Developers, opgevolgd door de IT-infrastructuur rollen.

Vraag naar IT-professionals stijgt het meest in Noord-Brabant

Opvallend is de stijging in IT-vacatures in de provincie Noord-Brabant. In een kwartaal tijd is het aantal uniek geplaatste IT-vacatures gestegen met ruim 35% naar 2.006 unieke IT-vacatures. Met name de volgende Brabantse organisaties zijn verantwoordelijk voor deze stijging: ASML, VDL Groep, ING en Vanderlande Industries. Daar waar eerder de vraag zich beperkte tot de randstad zien we de vraag nu ook verspreiden naar Noord-Brabant, Drenthe en Flevoland.

Salaris gemiddelde IT-professional stijgt afgelopen jaar met 7%

Op basis van alle geplaatste IT-vacatures in het afgelopen jaar zien we een stijging van 7% in het salaris welke wordt aangeboden in de vacatures. Het gemiddelde salaris voor een IT-professional ligt op dit moment op € 53.000.

Werknemer vindt werkgever niet verantwoordelijk voor compensatie inflatie

Middels een poll op LinkedIn is de vraag gesteld wie er verantwoordelijk is voor compensatie van de inflatie. Uit deze poll is gebleken dat 60% aangeeft dat de overheid hier verantwoordelijk voor is. Toch geeft ook bijna 25% aan dat de werkgever hier verantwoordelijk voor is. Slechts 10% geeft aan dat het eigen verantwoordelijkheid is.

Veel wisseling in banen bij junior IT-professionals

Het aantal actief zoekende IT-professionals is historisch laag, namelijk 1%. Het aantal niet zoekende IT-professionals is 46%. Toch staat meer dan de helft, 53%, open voor een baanwissel wat zorgt voor veel beweeglijkheid op de arbeidsmarkt.

De meeste wisselingen zien we bij junior IT-professionals, waarbij binnen jaar veranderen van baan geen uitzondering is. Pullfactoren in deze wisselingen zijn werksfeer, goed salaris en de inhoud van het werk. Ook vast contract en de reistijd zijn belangrijke factoren in deze overstapkeuzes.

Lichte groei verwacht in aantal IT-freelance opdrachten

Vorig kwartaal was er een grote groei in het aantal IT-freelance opdrachten. Dit kwartaal zien nog steeds een groei, maar vlakt wel af. In het derde kwartaal van 2022 was de Freelance Markt Index van freelance.nl 103,  in het tweede kwartaal was deze nog 115. De score van 103 geeft aan dat het aantal freelance opdrachten wel licht blijft stijgen, maar toch echt wel minder hard dan het kwartaal hiervoor.

Over Hello Professionals

Met meer dan 20 jaar ervaring zijn wij de IT-partner in het samenbrengen van IT-professionals en opdrachtgevers. Hello Professionals heeft een team van de beste IT’ers in vaste dienst. Voor specifieke projecten hebben we toegang tot een groot interim netwerk waardoor we altijd de juiste kennis kunnen inzetten. Bij Hello Professionals gaat kwaliteit, verwachtingsmanagement en klantgerichtheid hand in hand met persoonlijke aandacht, vertrouwen en oprechte interesse in elkaar.

Meer weten?

Neem contact op met Maarten Cobelens, maarten@hello-professionals.nl of 06-26104002. Of neem een kijkje op onze website: https://www.hello-professionals.nl/. Benieuwd naar de IT-arbeidsmarktmonitor van het derde kwartaal 2022? Ga dan naar: https://hello-professionals.nl/it-arbeidsmarktmonitor-q3-2022/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *