Verdubbeling kosten medische keuring groot rijbewijs

De kosten voor een medische keuring voor het groot rijbewijs (C, D en E) zijn in minder dan 10 jaar meer dan verdubbeld. In 2015 kostte een keuring rond de €40,- inclusief btw, terwijl de gemiddelde prijs nu rond de €85,- ligt.

Voor het verlengen van het groot rijbewijs is een medische keuring verplicht. Deze keuring wordt meestal niet vergoed. Er zijn maar 3 zorgverzekeringen in Nederland waarbij je een deel van de kosten van de medische keuring terug kan krijgen. Je moet dan wel een extra plus verzekering hebben. Dat hebben de meeste mensen niet.

Veel bedrijven vragen de hoofdprijs voor de keuring omdat de baas toch betaalt. Maar is dit wel zo?

Nederland telt 524.000 mensen met een vrachtwagenrijbewijs (bron: CBS) en 96.000 vrachtwagenchauffeurs. Tien jaar geleden waren er 140.000 mensen meer met een vrachtwagenrijbewijs.

Maakt het voor de baas echt niets uit hoeveel een keuring kost?

Neem nou bijvoorbeeld een van de grotere transportbedrijven in Nederland. Zij hebben ongeveer 3000 vrachtwagenchauffeurs in dienst. Iedereen moet minimaal 1 keer per 5 jaar gekeurd worden.

Laten we uitgaan van een keuring van 40 euro, 85 euro (de gemiddelde prijs bij de landelijke aanbieders) en 120 euro, de gemiddelde prijs bij een arbodienst.

Respectievelijk komt dit neer op 24.000, 51.000 en 72.000 euro inclusief btw per jaar! Als het bedrijf kiest voor een goedkope keuring, zal het bedrijf dus aanzienlijk meer winst maken.

Hoeveel tijd kost een rijbewijskeuring?

Bij gezonde mensen, zoals de meeste chauffeurs met een groot rijbewijs, kan de keuring in 5 minuten worden afgerond. Gemiddeld duurt een keuring echter 12 minuten, vooral als de arts extra tijd neemt voor vragen of om de cliënt te helpen bij eventuele problemen bij de procedure.

De rijbewijskeuring voor 75-plussers duurt gemiddeld twee keer zo lang. De keuring zelf is hetzelfde, maar ouderen hebben vaker meerdere aandoeningen en de handelingen gaan over het algemeen langzamer.

Groot rijbewijskeuring veel duurder dan 75 plus keuring

Een keuring voor 75-plussers kost gemiddeld €50,-, 35 euro goedkoper dan voor het groot rijbewijs. De prijs van de keuring is duidelijk niet gebaseerd op de handelingen of de gemiddelde duur van de keuring.

Goedkopere aanbieders (rond de €80,- voor een keuring rijbewijs C) keuren voor alle rijbewijzen. Vaak plannen zij te weinig tijd in voor 75-plussers. De extra tijd wordt ingehaald bij de mensen met een groot rijbewijs, waardoor extra vragen vaak niet kunnen worden beantwoord. Bovendien leidt dit tot regelmatig uitlopende spreekuren.

Nieuw bedrijf hanteert een tarief van €43,-

Medische Keuring Groot Rijbewijs NL vindt dat een keuring voor iedereen betaalbaar moet zijn, met behoud van kwaliteit en tijd voor extra vragen. Daarom richt dit nieuwe bedrijf zich uitsluitend op keuringen voor het groot rijbewijs, die ze aanbieden voor €43,- inclusief btw.

Medische Keuring Groot Rijbewijs NL is op zoek naar enthousiaste keuringsartsen. Meer informatie vind je op https://keuringgrootrijbewijs.nl/. Op deze website vind je ook antwoorden op meer dan 30 veelgestelde vragen, beantwoord door een ervaren keuringsarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *