Tijdens het remmen trilt je stuur of rempedaal. Dit is niet alleen vervelend, het is ook gevaarlijk. Op het moment dat de trilling zich voordoet is de remkracht namelijk vaak ook minder. Je moet dus harder op het rempedaal trappen om dezelfde remkracht te krijgen. En dat valt niet mee. De trilling van het stuur houdt dit min of meer tegen.
Maar wat is nu de oorzaak? En vooral…wat is de beste oplossing? In dit artikel diepen we deze vraagstukken uit.
Let op! Als je een trillend stuur hebt tijdens het rijden zonder te remmen, dan kan deze trilling versterkt worden tijdens het remmen. Het probleem is dan waarschijnlijk onbalans in de voorwielen.
Kromme remschijven, na montage nieuwe remschijven
Toch is in de meeste gevallen de oorzaak niet te zien tijdens de montage. Wielnaven die in de loop van het leven van de auto krom raken, is dit niet ineens. Dit gaat geleidelijk. De huidige remschijven slijten met het krom raken mee, waardoor de bestuurder er niets van merkt. Na vervanging is het ook niet direct merkbaar. Pas nadat de remschijven zich ‘gezet’ hebben op de naven, begint de ellende.
Wat is de oorzaak van kromme remschijven?
Er zijn meerdere redenen waarom remschijven krom kunnen trekken. Hieronder de meest voorkomende:
- Rempedaal ingedrukt houden na remmen
- Roest op de remschijven
- Rem loopt aan
- Hard of langdurig remmen
- Naven niet schoon of krom
- Wielbouten te vast aangedraaid
- Verschillende soorten remschijfproblemen
- Hoe herken ik kromme remschijven?
- Waar kan ik terecht voor het afdraaien van remschijven aan de auto?
Rempedaal ingedrukt houden na remmen
Een veel voorkomende oorzaak is een te hoge temperatuur van de remschijven. De warmte kan niet snel genoeg afgevoerd worden. Plaatselijk koelt de schijf meer, waardoor de remschijven gaat trekken. Een veel voorkomende reden is de voet op de rem houden na een flinke rempartij zoals onderaan de afrit van een snelweg. Zeker bij auto’s met een automatische versnellingsbak is dit problematisch. Beneden aan de afrit sta je voor de verkeerslichten te wachten met de automaat in ‘D’. Op de plaats waar de remblok tegen de schijf gedrukt zit kan de warmte niet weg, terwijl de rest van de schijf wel afkoelt.
Beter zou het zijn om de pook in neutraal te zetten. Of om de auto niet geheel stil te zetten maar te laten rollen. Zo kunnen de remschijven gelijkmatiger afkoelen.
Roest op de remschijven
Als de remschijven geroest zijn, slijten de remblokken ongelijkmatig af. Zeker als de roest plaatselijk is. Het niet gelijk slijten van de remblokken heeft als gevolg dat de remschijven ook niet overal gelijk slijten.
We bedoelen niet de vluchtige roest die je na een regenbui ziet. Die is er met een paar keer remmen wel vanaf. Het gaat hier om de roest die ontstaat door langdurig stilstaan of door het monteren van nieuwe remblokken op versleten schijven.
Dat laatste lichten we even toe. Remschijven slijten altijd wat hol in. Ook dit heeft met temperatuur te maken. Maar ook met het karakter van het remsysteem. De remblokken hebben snel de neiging om aan de zijkanten sneller te slijten, waardoor de remschijven juist in het hart wil slijten.
Bij hol ingesleten of te dunne remschijven moet altijd de combinatie remschijven/remblokken vervangen worden. Anders is goedkoop letterlijk duurkoop.
Geroeste remschijf vs elektrische auto’s
Met de moderne hybride en elektrische auto’s is, door de mogelijkheid van het afremmen op de elektromotor, er nog een oorzaak bij gekomen van roest op de remschijven. Vooral achter komt dit veel voor. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat bij elke auto gemiddeld de remverdeling voor/achter op 70/30 ligt. Rem je dan ook nog eens minder krachtig, dan remmen de achterwielen nauwelijks nog op de conventionele remmen. Het gevolg is dat de remschijven de tijd krijgen om te roesten. Eenmaal een flinke laag roest slijt je met die keren dat je door-remt er niet meer af. Erger nog: de remblok slijt harder op het geroeste oppervlak. Hierdoor krijg je ongelijk slijtende remblokken dat het effect versterkt. Immers: op de plaats waar de remblok verder versleten is, krijgt de remschijf meer kans verder te roesten.
Rem loopt aan
Als je een aanlopende rem hebt, is het van belang eerst te kijken waar de oorzaak zit.
Stel dat de rechter voorrem aanloopt. Welke punten kun je controleren om de oorzaak te achterhalen?
- Remblokken vast in het juk
- Schuifmechaniek vast
- Remzuiger vast
- Remslang verstopt.
- Handremkabel vast
Hard of langdurig remmen
Ook wanneer je op de snelweg kort op je voorligger zit heb je je rem vaker nodig. Hier rem je vaak ook harder, met oververhitting als risico.
Naven niet schoon of krom
Wielbouten te vast aangedraaid
Hoe herken ik kromme remschijven?
Het is van belang om te weten of uw remschijven krom zijn, zodat u de juiste stappen kunt ondernemen om de oorzaak weg te nemen of op te lossen.
De meest voorkomende klachten met kromme remschijven is een trillend stuur. Het stuur trilt dan alleen tijdens het remmen. Trillingen die u voelt tijdens het rijden kan bijvoorbeeld onbalans zijn in de wielen. Let wel: onbalans in de wielen kan er voor zorgen dat de trilling die u tijdens het rijden voelt, versterkt wordt tijdens het remmen. U heeft dan mogelijk geen problemen met de remschijven. Balanceren van de wielen zou dan voldoende zijn.
Ook kan het voorkomen dat het rempedaal trilt tijdens het remmen. Ook hier is de remschijf het probleem. De remschijf hoeft dan niet persé krom te zijn. Verschil in materiaalstructuur kan de remschijf ongelijk laten slijten. De dikte variatie zorgt dat de zuiger in de remklauw op en neer beweegt. Deze beweging wordt via de remvloeistof doorgegeven aan de hoofdremcilinder en rempedaal.
In beide gevallen zit het probleem in de remschijf. Bij voldoende dikte zou afdraaien aan de auto een oplossing kunnen zijn. Laat de dikte het niet meer toe? Dan is het vervangen van de remschijven en remblokken de beste oplossing.
Remschijven kunnen op verschillende manieren trillingen veroorzaken

Remschijf slingeringDit is letterlijk een kromme remschijf. De oorzaak hiervoor ligt bij de passing op de wielnaaf of vervorming van de remschijf. Een slingering in de remschijf is voelbaar in het stuur tijdens het remmen. Als de dikte van de remschijven het toelaat, zou het afdraaien van de remschijven op de auto samen met nieuwe remblokken een passende oplossing zijn. |

Remschijf dikte variatieHier is het verschil van dikte meetbaar over het gehele remschijfoppervlak. Door op verschillende plaatsen van de schijf te meten is dit te constateren. Het dikteverschil is goed merkbaar in het rempedaal tijdens het remmen. |

Remschijf ruwheidDe oorzaak van deze ruwheid is een hoge of lage frequentie van trillingen uit de remklauw. De structuur van de oppervlakken van zowel de remblok als remschijf zijn niet het zelfde.
|
Waar kunt u terecht voor het afdraaien van de remschijven aan de auto?
Het afdraaien van uw remschijven aan de auto kan met een speciaal apparaat. Dit apparaat stelt de monteur in staat om de remschijven perfect in lijn te brengen met de remblokken waardoor de oneffenheden en krommingen worden opgeheven.
Er zijn een paar plaatsen in Nederland waar men de juiste apparatuur heeft voor het afdraaien van remschijven aan de auto.
Geverifieerd kunt u in elk geval terecht bij Auto Parts Roosendaal. Op de website remschijven afdraaien kunt u meer informatie vinden over de werking. Tevens kunt u hier contact opnemen met de remmen specialist aldaar.