Handige tips voor de APK keuring

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een verplichte keuring van de auto. Deze keuring bevordert de verkeersveiligheid en beschermt het milieu. Een bestuurder is er zelf voor verantwoordelijk dat de auto waar hij of zij in rijdt goedgekeurd is. Wanneer de auto niet op tijd gekeurd is, bestaat er een kans op boetes en je kunt problemen krijgen met de verzekering bij een ongeval.

Wanneer maak je een afspraak?

De RDW stuurt 6 weken voordat je een APK Keuring moet laten uitvoeren een brief naar de eigenaar. Het is echter verstandiger om zelf even op de website van de RDW in het keuringsschema te kijken, zodat je ruim van tevoren weet wanneer je een afspraak moet maken. Als je auto al eerder is gekeurd, staat in het keuringsrapport ook de vervaldatum.

Wat kun je zelf doen om de kosten van een APK te verlagen?

Een APK keuring door een keurmeester heeft meestal een vaste (vaak lage) prijs. Alles wat vervangen of bijgevuld moet worden kost vervolgens extra. Autobezitters die een jaar lang niets aan de auto hebben gedaan zijn dan meestal duurder uit. Je kunt zelf je oliepeil controleren en eventueel bijvullen. De banden op spanning brengen, lampen controleren of ruitenwissers vervangen zijn dingen die je gemakkelijk zelf kunt doen. Zo bespaar je op de extra uitgaven en je rijdt nog veiliger en zuiniger ook.

 

Kun je APK uitstellen?

Je kunt een APK Keuring uitstellen als je bijvoorbeeld de financiële middelen even niet hebt. Op het postkantoor kun je het kentekenbewijs tijdelijk laten schorsen. Je mag dan niet meer rijden met de auto en deze mag zelfs niet op de openbare weg staan.

Hoe vind je een betrouwbare garage?

Het is best lastig om te bepalen of een garage betrouwbaar is. Je kunt controleren of een garage een RDW erkend keuringsstation is en een BOVAG garage heeft z’n voordelen. Bij een APK keuring is het vooral belangrijk dat je vooraf afspreekt hoe er om wordt gegaan met extra kosten. Als je afspreekt dat de garage je belt als er extra kosten bijkomen dan heb je het zelf in de hand. Je kunt dan eventueel een second opinion aanvragen bij een andere garage. Wacht daarom niet tot het allerlaatste moment met de keuring. Dan heb je nog tijd om naar een andere garage te rijden als je het niet vertrouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *