Bouw van Amsterdamse Vijzelgrachtgarage gestart

Nabij metrostation Vijzelgracht in Amsterdam is de bouw van een ondergrondse, geautomatiseerde parkeergarage begonnen. Ze telt 270 parkeerplekken voor vergunninghouders en wordt naar verwachting medio 2022 in gebruik genomen.

De geautomatiseerde parkeeroplossing wordt geleverd door Lödige Industries. Ze wordt ingebouwd in een bestaande kelderbak tussen het straatniveau en metrostation Vijzelgracht.

Slimme technologie

Vanwege de lange, smalle vorm van de bak heeft Lödige Industries voor het eerst haar CUBILE- en 5BY2-parkeertechnologie gecombineerd. Robert Bawn, Director Car Parking Logistics, licht toe: “Door gebruik te maken van de extreem snelle horizontale transfer voertuigen van de CUBILE-technologie en de ruimtebesparende pallets van de 5BY2-technologie kunnen we zowel de snelheid als de parkeerdichtheid leveren die nodig is. Wij verwachten dat deze combinatie in de toekomst ook voor andere projecten nuttig is.”

Fraai vormgegeven

Ondergronds, geautomatiseerd parkeren helpt de parkeerdruk nabij metrostation Vijzelgracht te verminderen, terwijl op straatniveau ruimte ontstaat voor onder meer groenvoorzieningen. De enige zichtbare elementen van het parkeersysteem aan de oppervlakte bestaan uit drie glazen lifthuisjes. Ze verminderen de visuele impact op de omgeving, die deel uitmaakt van een UNESCO-werelderfgoed gebied. Vergunninghouders krijgen toegang tot de garage via een app en nummerplaatherkenning.

Servicecontract

Alle machines en apparatuur zijn door Lödige Industries ontworpen en gebouwd in haar fabrieken in Duitsland en Roemenië. Voor de installatie ter plekke zorgt het Lödige-team in Nederland. Na de installatie gaat Lödige Industries de parkeeroplossing 15 jaar lang servicen. Het bedrijf installeerde vijf jaar geleden in Denemarken het grootste openbare geautomatiseerde parkeersysteem van Europa met 1.000 parkeerplekken. (Artist impressie, layout Vijzelgracht, bron Gemeente Amsterdam)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *