Romano Sandee Autvinder van 2024?

Muntendam, 23 maart 2024 – Romano Sandee is door naar de finale van de wedstrijd Autvinder van het jaar 2023-2024 als één van de twintig finalisten. Romano stuurde twee innovaties in en beiden zijn door naar de finale. Tijdens de Autvinder wedstrijd kunnen mensen met autisme hun innovaties of idee aandragen binnen vier mogelijke categorieën: technologische innovatie, wereldverbetering, innovatie voor thuis en innovatie voor het leven als autist.

 

Uit met Autisme

De website Uit met Autisme is in september 2023 live gegaan. Op deze website of platform kunnen mensen met autisme reviews insturen en lezen van uitgaanslocaties in welke mate het prikkelgevoelig is en welke prikkels ze kunnen verwachten. Er is een prikkelarme uit agenda voor uitjes die prikkelarm zijn en van diverse locaties waarvan het bekend is, worden faciliteiten getoond voor buiten de prikkelarme evenementen om. Zo kunnen mensen met autisme zelfstandiger hun vrije tijd gaan plannen op basis van hun eigen prikkelniveau. Tenslotte is er ook nog een testpanel: mensen met autisme kunnen zich hiervoor aanmelden, terwijl er anderzijds locaties ee beroep op kunnen doen om vooral praktische tips te krijgen over welke kansen en risico’s er zijn ten aanzien van de verschillende vormen van prikkels, zoals geluid, licht, warmte, nabijheid van mensen of geuren. Inmiddels heeft de website Uit met Autisme meer dan 75 reviews online staan.

 

Boardingskaart

De Boardingskaart is een hulpmiddel voor mensen met autisme om het inchecken bij een hotel of bungalowpark makkelijker te maken, zeker in geval van overprikkeling kan het zijn na een dag reizen of uitjes, het net te veel vragen zijn die door de receptionist word gesteld van bv. Een hotel. Op de boardingskaart vult iemand in wat een receptionist zou willen weten en de mogelijkheden van services rondom eten en drinken. Tevens kunnen persoonlijke eigenschappen opgenomen worden op de boardingskaart. Thuis voorbereiden kan dit met een word-document die gratis te downloaden is op de website. Maar recent is deze ook doorontwikkeld naar een webformulier, waarna je na het invullen hiervan een PDF bestand download op je telefoon en kan overhandigen bij het inchecken. Hierdoor kun je op het laatste moment in een rustige omgeving nog wijzigingen doorvoeren naar de behoefte van iemand met autisme. Ook deze service is gratis.

 

Jury en bekendmaking winnaars

De jury bestaat uit Prof. dr. Wouter Staal, Jos Schenkeveld,  Alderick van Klaveren en Tjerk Feitsma. Zij buigen zich de komende weken over alle inzendingen van de finalisten. Tijdens de Autismeweek (van 30 maart t/m 6 april) zal op 4 april tijdens het Symposium Design Your Life in Nijmegen de winnaar van elke categorie bekend worden gemaakt en de hoofdelijke winnaar van alle categorieën. Het zou leuk zijn als Uit met Autisme of de Boardingskaart tot één va de winnaars mag behoren. Informatie over Uit met Autisme of de boardingskaart staat op www.uitmetautisme.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *