Nederlands bedrijf veroverd buitenlandse steden

Het is geen E-step of swapfiets, maar een citygame die nu in bijna 100 steden te spelen is en Europa heeft veroverd. De Escape Tours zijn in korte tijd door ruim 200.000 deelnemers gespeeld. Deze citygame is mede door corona een succesverhaal geworden. Maandenlang kon er alleen maar gewandeld worden, en met een Escape Tour werd dit nog leuker. “Mensen hebben echt ontdekt hoe leuk zo’n citygame is, ook nu er weer meer mogelijk is zien we dat iedereen blijft spelen”, aldus Erik Kroon (eigenaar en bedenker van het spel).

De doelstelling van de game is dat je op zoek gaat naar de geheime uitgang van de stad. Hierbij krijg je de hulp van een personage uit de geschiedenis van de stad. Door vragen, opdrachten en raadsels op te lossen krijg je steeds een nieuwe aanwijzing om vervolgens de code te kraken. De augmented foto-opdrachten onderweg zorgen ervoor dat je naderhand ook nog leuke herinneringen in je fotoalbum hebt staan. En doordat je de game via een app speelt kan die 24/7 gespeeld worden.

Kroon vertelt verder dat iedere game op maat gemaakt is, simpelweg omdat alle steden uniek zijn. “Natuurlijk kiezen we niet voor de meest bekende bezienswaardigheden van de stad. We gaan voor onbekende steegjes, hofjes en andere leuke plekjes. Zo kom je in Parijs niet langs de Eiffeltoren, maar kiezen we voor de Joodse wijk in het 7e arrondissement.” Je ziet dus op een ludieke manier veel meer van een stad.

Als je kijkt naar het succes lijkt het soms wel een jongensboek. Escape Tours is een jaar voor corona, in 2019, begonnen met 10.000 deelnemers. Halverwege 2021 staat de teller al op ruim 200.000 deelnemers en die teller tikt gestaag door. Het succes zit hem ondertussen niet meer in corona, maar het wordt ook gezien als alternatieve manier om de stad te verkennen. “Veel stelletjes die een weekendje weg zijn vinden het fijn om op hun eigen tempo en tijdstip de stad te verkennen. De gezinnen krijgen de kinderen met een game wel in beweging, het doelloos achter papa en mama aanlopen is dus verleden tijd”, aldus Erik Kroon. Inmiddels nemen ook veel touroperators en hotels de Escape Tours op in hun assortiment.

De plannen voor de toekomst zijn bekend. “In 2022 groeien we door naar 150 steden wereldwijd en blijven we verder zoeken naar lokale partners. Zo kun je straks in de game worden geattendeerd op een leuke aanbieding van een restaurant en word je geattendeerd op andere activiteiten in de stad.” De Escape Tours zijn vooralsnog alleen in het Nederlands en Engels te spelen, maar Kroon geeft aan dat daar binnenkort verandering in gaat komen. “De buitenlandse toerist kan op korte termijn ook de stad op een originele manier verkennen.” Een Escape Tour spelen of meer informatie? Ga naar www.escapetours.nl of www.escape-tours.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *