Na 106 jaar gaat oude herberg weer open als B&B ‘Het Lage Erf’.

           
Het monumentale pand aan de Lagestraat 7 in Wapenveld deed eeuwenlang dienst als herberg maar werd de afgelopen 106 jaar gebruikt als woonboerderij. Vanaf deze week krijgt het pand een deel van de oude bestemming weer terug.  De onbewoonbaar geworden boerderij werd in 2021 verkocht. Het leek wel of de tijd er had stilgestaan.  Na de, met respect voor de historie, uitgevoerde renovatie van 2021/2022, voldoet de woning nu aan de eisen van  tegenwoordig.
Gasten van de B&B kunnen gebruik maken van een heerlijk, comfortabel verblijf en tegelijk genieten van alle charmes van het monumentale pand.

Ondernemers  Minou en Merijn Gosker vielen ruim een jaar geleden voor de puurheid van het gebouw, de sterke sfeer en de voelbare nostalgie. Het was een enorme klus. Elektriciteitsdraden met katoen omweven, een vervallen stukje van een jute voorzetwand, afvoerbuizen van lood, verrotte vloerdelen en scheefhangende gebinten zijn enkele voorbeelden van de staat van toen.

Dat we maar een klein onderdeel zijn van iets waar onze voor-, voor- en voorouders al heel lang mee bezig zijn, weten we allemaal maar  soms kom je ergens waar je,  je daar opeens even heel bewust van bent.  Boerderij ‘Het lage Erf’ is zo’n plek. Op deze historische grond leefde men vanaf de middeleeuwen. Restanten van voormalige panden zijn zo’n 200 jaar geleden hergebruikt bij de wederopbouw van het huidige achterhuis.  Het voorhuis dateert uit 1897 en is tegen het oude achterhuis aangebouwd.  

Herberg/café ‘Het Zwarte Paard’ werd in 1625 voor het eerst op een landkaart weergegeven. De herberg functioneerde als paardenwisselpunt, had een aanlegsteiger  en notarissen hielden er veilingen. Ook vond hier vaak de aanbesteding van bouwwerken plaats.  

Tijdens de verbouwing maakten Minou en Merijn een facebook pagina, eigenlijk alleen maar om wat foto’s en informatie te delen met vrienden en familie en om zelf af en toe eens terug te kunnen kijken. Al snel werd, vooral in Wapenveld, dit opgemerkt en begonnen mensen de pagina te volgen.  Iedere Wapenvelder kent deze opvallende woning aan de rand van het centrum.  De woning heeft ook veel bekendheid gekregen omdat Annie Oosterbroek-Dutschun (een van de bekendste Nederlandse streekromanschrijfster) er  is opgegroeid. Alle enthousiaste reacties op sociale media stimuleerden om hiermee door te gaan.  Inmiddels zijn we ruim 180 berichten verder en heeft de pagina www.facebook.com/HetLageErf bijna 1700 volgers.  

De betrokkenheid van Wapenveld bij de boerderij gaat verder dan alleen sociale media. Op de ‘Open Monumentendag’ van 2021 was de opkomst ruim boven alle verwachtingen. Tijdens deze dag, maar ook zomaar, komen mensen uit de omgeving met verhalen over de boerderij. Het is mooi om te zien dat het hier zo leeft en dat het gewaardeerd wordt dat de woning in ere wordt hersteld.

Uit archeologische onderzoek blijkt dat er op deze plek al vanaf de middeleeuwen wordt gewoond en geleefd.  Het landschap rondom Wapenveld werd gevormd in de late ijstijd,  in de Romeinse tijd veranderde het  doordat de  rivier de IJssel (een zijtak van de Rijn) door dit gebied kwam stromen. Aan het eind van de middeleeuwen zorgden mensen er zelf voor dat het bewoonbaar werd. De dijken van de IJssel werden verhoogd,  er werden plaggen op het land gegooid en voor de afwatering werd kanaal de Grift gegraven (het huidige Apeldoorns Kanaal). In een animatiefilmpje van Het Lage Erf is dit goed te zien.

Ook nieuwsgierig geworden naar dit unieke stukje Nederland? Een plek die de Nederlandse geschiedenis weergeeft vanuit een kleine Gelders dorp, een plek waar de natuurgebieden van de IJsselvallei en die van de heuvels van de oost Veluwe samenkomen? Kijk dan op www.HetLageErf.nl en/of ervaar het zelf in de nieuwe B&B. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *