Machine learning uitvinding kan miljoenen besparen.

Een controller die d.m.v. machine learning alle mogelijke merken en type machines in combinatie kan aansturen op de meest energiezuinige manier.
Je zou denken dat het in onze huidige maatschappij al lang niet meer moet uitgevonden worden. Het probleem ligt hem echter bij de moeilijkheidsgraad van dit vraagstuk en de gebruikte hardware / technologie.
Je wil immers geen supercomputer nodig hebben naast elke kleine of grote opstelling.

Hoewel we een jaar geleden al een werkend concept hadden hebben we onze tijd genomen om dit verder te verfijnen. We wilden immers niet stoppen bij het aansturen van alleen maar pompen en we wilden dit toegankelijk maken voor bedrijven groot en klein gelijk. De prijs is namelijk alles bepalend voor kleinere opstellingen waarbij de energieprijzen van minder groot belang zijn.

Omdat we een nieuwe fase van ons project in gaan en zoeken meerdere locaties waar we ons prototype genaamd CRC (Carbon Reducing Controller ) kunnen testen doen we daarom een oproep naar ons netwerk.

Ken jij een bedrijf of persoon die gratis wil mee participeren om een next gen controller te testen?
De volgende situaties komen in aanmerking (Ook als de 2de machine een reservemachine is die anders niet gebruikt wordt):

  • Een pompstation waarin minstens 2 pompen op een gezamenlijke header flow of druk levert afhankelijk van proces condities.
  • Een warmtepomp opstelling welke warmte levert op een warmtenet of dergelijke waarbij er minstens 2 warmtepompen beschikbaar zijn.
  • Meerdere gasbranders die een gezamelijke header verwarmen.
  • Compressoren waarbij minimum 2 compressoren een druk setpoint of flow moeten invullen.
  • Een ander proces waarbij minimum 2 machines (pompen,motoren,hoge druk compressoren , draaiend materiaal, of eender welke andere type machine) gebruikt worden om procescondities in te vullen.
  • … Bedenk jij nog iets anders laat het dan weten en we gaan na of we dat ook kunnen aansturen op een energiezuinige manier.

 

Wie meer wil weten kan altijd contact met ons opnemen en hieronder verder lezen.

Contacteer ons op CRC@o-t-b.eu
www.o-t-b.eu

 

 

Onze huidige prototype testopstelling, welke hieronder is afgebeeld fig 1., bestaat uit 3 kleine regelbare pompen. Deze opstelling zou evengoed uit verschillende pompen en merken kunnen bestaan hebben. Het enige wat de controller namelijk nodig heeft is de regelkarakteristiek van de pomp en de randvoorwaarden waarop deze kan functioneren. Zoals bijvoorbeeld minimale afkoeltijd of opwarmtijd en tijd die het nodig heeft om meer of minder te leveren.

Fig 1.

Je zou verwachten dat de winst te halen uit een andere manier van aansturen relatief beperkt is.
We hebben zelf een cascade sturing gebouwd die de pompen van 0 – 100 procent in cascade aanstuurt. Voor diegene die niet precies weet wat dat inhoud wil dit zeggen dat je de ene na de nadere pomp opschakelt nadat deze op maximum komt. We hebben ook al rekening gehouden met een “slimme” cascade schakelaar die de pompen wel eerst terugschakelt naar minimum toeren ipv op hoge toeren houdt.

Het verschil is enorm. Op het grootste verschil tussen beide aansturingen kunnen we maar liefst 36% besparen!

Zie hieronder voor het grafische verschil in aansturing tussen beide methodieken op 250mbar.


Oranje = Klassieke aansturing
Blauw = CRC aansturing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *