Koninklijke onderscheiding voor oud wereldkampioen en bondscoach taekwondo Henk Meijer

PERSBERICHT

Groningen, 26 april 2021

Koninklijke onderscheiding voor Groninger taekwondoka Henk Meijer

Vandaag, op maandag 26 april, ontvangt taekwondoka Henk Meijer een koninklijke onderscheiding van de burgermeester van Midden-Groningen Adriaan Hoogendoorn en mag hij zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Henk Meijer is oud-wereldkampioen taekwondo en voormalig bondscoach van Nederland, Griekenland en Frankrijk en zetelt al meer dan 35 jaar met zijn sportschool in Groningen. Leden van de Taekwondo School Henk Meijer hebben hem voorgedragen voor de koninklijke onderscheiding.

Motivatie van clubleden
In de zomer van 2019, tijdens de 60ste verjaardag van Henk, is het idee naar voren gebracht om Henk voor te dragen voor de koninklijke onderscheiding. Op de eerste plaats vanwege zijn sportieve prestaties maar ook vanwege zijn fijne persoonlijkheid en zijn jarenlange inzet als hoofdtrainer. In oktober van 2019 is een klein groepje in het geheim begonnen met de voorbereidingen voor de voordracht.

Henk Meijer, oud-wereldkampioen
Seoul, Korea, 8 september 1985, World Taekwondo Championships: Groninger Henk Meijer (toen 26) verovert de gouden plak bij de zwaargewichten. Een prestatie die anno 2021 nog steeds uniek is. Henk wist als eerste niet-Koreaan in het moederland van de taekwondo de wereldtitel te behalen. Een titel die hem groots maakte in de taekwondowereld en die hem een plek opleverde in de Internationale Taekwondo Hall of Fame. Voor zijn behaalde wereldtitel ontving Henk in 1985 de Provinciale Sportprijs Groningen.

Succesvol coach
Na zijn deelname aan de Olympische Spelen in 1988 beëindigt Henk zijn wedstrijdloopbaan en weet hij zich op te werken als een succesvol (inter)nationaal coach. Zo was hij bondscoach van het Nederlands Taekwondoteam van 1996 tot 2004. In 2001 coachte hij de enige wereldkampioen van Nederland die na hemzelf volgde: Ferry Greevink. Ook coachte Henk tweemaal op de Olympische Spelen (Sydney 2000, Athene 2004). In Sydney grepen zijn beide deelnemers nét naast een medaille.
Henk werd nog tweemaal bondscoach: van Frankrijk (2005 – 2008) en van Griekenland (2010 – 2011).

Taekwondo School Henk Meijer
Henk, nu 61 jaar, is al ruim 35 jaar succesvol met zijn taekwondoschool in Groningen. Jong en oud komt hier samen om les te krijgen van Henk en van andere deskundige trainers. De school is van grote waarde voor Groningen en de Oosterparkwijk, omdat kinderen en volwassenen van allerlei verschillende culturele achtergronden elkaar vinden door eenzelfde sport. Een sport die streeft naar integriteit, zelfbeheersing, doorzettingsvermogen, rechtvaardigheid en hoffelijkheid.

Henk organiseert – uitgaande van jaren zonder coronacrisis – op vrijwillige basis allerlei activiteiten voor de leden. Het gaat dan om sportactiviteiten (bijv. het jaarlijkse Henk Meijer Chaos Jeugdtoernooi, clubkampioenschappen, de Taekwondo Fun Seminar Dag) maar ook meer informele activiteiten zoals een Koreaanse barbecue en een zwemuitje voor de kinderen. Een jaarlijks hoogtepunt voor kinderen is het Taekwondo Jeugdkamp Ameland. In het eerste weekend van juni gaan dan circa 50 kinderen tussen de 7 en 13 jaar een weekend lang op kamp om daar te trainen en plezier te hebben.

Op dit moment telt de Taekwondo School Henk Meijer bijna 130 leden. Er is een grote schare vrijwilligers bestaande uit leden of ouders van leden die Henk ondersteunt bij de trainingen en de diverse activiteiten. Veel van hen zien de sportschool als een tweede huis. Dit kenmerkt de maatschappelijke functie die de Taekwondo School Henk Meijer vervult en waar Henk onmisbaar is als hoofdtrainer en boegbeeld van de vereniging.

Kennismaken met taekwondo
Door zijn kennis en passie voor de sport laat Henk anderen graag kennismaken met taekwondo. Hij verzorgt dan ook met regelmaat workshops voor onderwijsinstellingen en bedrijven.

Coachen van leerlingen  
Henk zet ook zijn coachkwaliteiten nog geregeld in voor leerlingen van zijn eigen sportschool en voor een aantal leerlingen uit Aruba (van de sportschool van zijn goede vriend Albero Klaber). In 2019/2020 is hij o.a. afgereisd naar de Nederlandse Kampioenschappen in Den Haag (goud voor leerling Zayhon Klaber), de Dutch Open in Eindhoven en zelfs naar de US Open in Orlando en de Costa Rica Open in San Jose. Zijn inzet hiervoor is volledig op vrijwillige basis.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jurgen Sijbesma (lid van de Taekwondo School Henk Meijer en een van de betrokkenen bij de voordracht). Telefoon: 06 12 09 01 48, e-mail: jwasijbesma@yahoo.co.uk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *