Oproep Politieke actie nav schokkend artikel non verbale tweeling met Autisme

P E R S B E R I C H T

2 april 2021

 Politieke acties hard nodig als vervolg op indrukwekkende en schokkende artikelen Dagblad Trouw vandaag over tweeling met niet sprekend autisme! https://www.trouw.nl/cs-b07254d8

 Oproep stichting Mama Vita door voorzitter Manon Wennink!

Vandaag, 2 april 2021 staat op de pagina 4 en 5 in de Verdieping van Dagblad Trouw een groot artikel ‘’Tweelingsbroers Brett en Mitchell (18) zijn opgesloten in hun eigen hoofd’’ Het gaat over de niet sprekende tweeling van 18 jaar met autisme die in een instelling wonen. Het tweede artikel, dat een nieuwsartikel is, ziet u in de bijlage als scan, en staat op pagina 9 van deel 1 van Dagblad Trouw. Dit geeft een aantal reacties van deskundigen weer. Het grote document dat grootmoeder, tevens professioneel pedagogisch begeleider, Yoka Jansma in de afgelopen jaren maakte met honderden voorbeelden in het buitenland, waaronder vooral de VS, waar jongeren zoals Brett en Mitchell alsnog gewoon onderwijs krijgen en leren te communiceren wordt nu drukklaar gemaakt voor een mogelijke uitgever.

Mama Vita, vrijwilligersnetwerk van moeders voor moeders van kinderen met autisme, met afdelingen door het hele land, reageert via haar Voorzitter Manon Wennink geschokt en bedroefd op het artikel. Moeder Andreina is al jaren bekend bij ons netwerk. Daar waar we konden heeft zij via ons steun gekregen. Ook wij konden de wetgeving nog niet veranderen.

Moeders snappen vaak al met weinig woorden wat een andere moeder meemaakt of nodig heeft als steun. Moeders merken veelal dat zij onvoldoende gehoor vinden bij de hulpverlening, of dat zij wel gehoor vinden, maar dat er onvoldoende naar gehandeld wordt. Dat blijkt ook weer uit de twee krantenartikelen in Trouw van vandaag. Het is helder dat in deze situatie ook weer maatwerk nodig is. En heel dringend ook, gezien de grote misstanden die nu plaatsvinden.

De hele schrijnende situatie roept vragen op bij Mama Vita voorzitter Manon Wennink: Hoe kan onderwijs voor jongeren zoals deze tweeling bij wet alsnog gerealiseerd worden? Met wie kan worden samengewerkt om tot verbetering te komen? Waar zijn de andere ouders / jongeren in Nederland waar dit speelt? Hoe kan het zijn dat we er hier zo weinig over horen, terwijl er in het buitenland hele opleidingsprogramma’s zijn opgezet en er films over gemaakt worden, zoals gisterenavond bij De Balie gestreamd werd ‘’The Reason I jump’’. Is het mogelijk om in het nog op te stellen regeerakkoord geld uit te trekken voor onderwijs aan deze jongeren in instellingen, conform hun mensenrechten? Kan de vrijstelling van leerplicht worden opgeheven?

Moeders die zich herkennen in de situatie van Brett en Mitchell worden uitgenodigd om contact te zoeken met Mama Vita.

Bent u moeder of oma van een (klein-)kind met niet sprekend autisme in een instelling? Meld u dan bij Stichting Mama Vita, voor ouders door ouders!

Of je (klein-)kind nu 4, 12, 23, of 43 is, een diagnose autisme, ofwel ASS, heeft altijd veel impact op de hele familie. De diagnose wordt de laatste jaren niet alleen meer aan jongens gegeven. Bij meisjes/ vrouwen worden de andere kenmerken van autisme meer en meer (h)erkend. Ook oudere mensen / (groot-)ouders krijgen soms alsnog een diagnose autisme. Door nieuwe inzichten en beter onderzoek wordt (een vermoeden van) de diagnose autisme soms al op jonge leeftijd gesteld. Mama Vita biedt moeders de praktische (online) workshops en 1,5 meter buitenlucht contacten vrijwel in het hele land om ons als ouders en opa’s en oma’s te helpen de uitdagingen van omgaan met autisme aan te gaan.

Hoe meer kennis je als moeder, vader, oma of opa hebt over autisme, hoe groter de kans dat je in je familie beter leert omgaan met de uitdagingen in het gezin, in het onderwijs of in werk.

Stichting Mama Vita verbindt en informeert over omgaan met autisme onafhankelijk van enig belang!

Voor meer info  https://www.mamavita.nl/

Manon Wennink: 06-20259546

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *