Het Europees burgerinitiatief bestaat tien jaar

Op 2 juni vierde het EESC (Europees Economisch en Sociaal Comité) het tienjarig bestaan van het Europees burgerinitiatief op de ‘EBI-dag’ met als thema: Tien jaar Europees burgerinitiatief: klaar voor de toekomst?. Iedereen mag de Europese Commissie oproepen om nieuwe wetten voor te stellen. Zodra een initiatief één miljoen handtekeningen haalt, moet de Commissie beslissen wat er wordt ondernomen. In deze tien jaar zijn tot dusver 90 initiatieven (EBI’s) gelanceerd door meer dan 800 mensen, die meer dan 16 miljoen handtekeningen uit de hele EU hebben verzameld.

Weinig van deze EBI’s zijn erin geslaagd om de vereiste één miljoen handtekeningen te verzamelen en nog minder hebben een positief antwoord van de Commissie gekregen, waaronder een verbod op glyfosaat, terwijl sommige verzoeken van Right2water werden opgenomen in de drinkwaterrichtlijn. Het laatste succesvolle initiatief End the Cage Age krijgt een vervolg, met wetgeving die in 2023 door de Europese Commissie zal worden voorgesteld.

Momenteel lopen er zo’n 20 EBI’s. Drie zijn in het verificatieproces, terwijl 17 momenteel handtekeningen verzamelen in de hele EU. Voorbeelden van recente initiatieven zijn: End the cage age, Save the Bees en Stop finning. Het verhaal van Stop Finning is daar een goed voorbeeld van, met een campagne die in de afgelopen maand 500.000 handtekeningen wist te verzamelen. Toen een influencer op sociale media zich uiteindelijk bij de campagne aansloot, bereikte het initiatief vrij snel zijn doel.

De meest recente initiatieven die de Europese Commissie heeft geregistreerd zijn: “Nooit meer slachten” en “Good clothes, fair pay”.  

Meer informatie:

https://www.eesc.europa.eu/nl/agenda/our-events/events/eci-day-2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *