“Onzekerheid drijft MKB-ondernemers in grote aantallen naar het buitenland”

In de nasleep van de Covid-19 pandemie hebben Nederlandse MKB-ondernemers aanzienlijke klappen moeten incasseren. Een substantieel aantal bedrijven heeft uit eigener beweging de deuren moeten sluiten, met een daarnaast opmerkelijke stijging van faillissementen. Deze harde realiteit heeft geleid tot een groeiende groep ondernemers die serieus overweegt Nederland te verlaten, op zoek naar een stabielere toekomst voor hun bedrijven.

De economische en politieke veranderingen die zich momenteel voltrekken, zorgen voor een klimaat van onzekerheid. Ondernemers worstelen met de onvoorspelbaarheid van wetgeving en beleid, wat bijdraagt aan de uitdagingen die zij al ervaren na de impact van de pandemie. Financiële problemen, met name het terugbetalen van coronaschulden, leggen extra druk op tienduizenden kwetsbare bedrijven.

In een opvallende reactie op deze onzekere tijden was de Masterclass voor Ondernemers (MVO) in 2023 binnen korte tijd volledig uitverkocht. Meer dan 1000 ondernemers stroomden toe, op zoek naar concrete antwoorden en praktische oplossingen voor de toekomst van hun bedrijven. Dit fenomenale aantal toont de honger van ondernemers naar begeleiding en inzichten die hen kunnen helpen om te gaan met de huidige uitdagingen.

Een onderzoek onder de deelnemers van MVO 2023 onthulde een zorgwekkende trend. Maar liefst 70% van deze ondernemers denkt serieus na over het verlaten van Nederland om elders een nieuwe start te maken. De onzekerheid over de toekomst van hun bedrijven in combinatie met de behoefte aan meer stabiliteit en politieke zekerheid stimuleert deze overweging.

In het licht van deze ontwikkelingen staat het MVO Event 2024 op 12 april 2024 centraal. Het evenement fungeert als belangrijk platform dat ondernemers voorbereidt op een mogelijke stap naar het buitenland. Dit jaarlijkse evenement, MVO DSVV (Masterclass voor Ondernemers – De Springplank Voor Vertrek), brengt inspirerende sprekers en praktische oplossingen samen om ondernemers te informeren bij het navigeren door de turbulente tijd.

Pim van Rijswijk, ondernemer en directeur van De VRB Adviesgroep, onderstreept het belang van het event: “Ondernemers moeten zich voorbereiden op een turbulente toekomst. De dreigende invoering van bijvoorbeeld de digitale identiteit en de behoefte aan voorbereiding op mogelijke uitwijkscenario’s maken dit event essentieel voor ondernemers die zichzelf en hun bedrijven willen beschermen en laten floreren.”

Het MVO Event 2024 dat wordt gehouden op 12 april 2024 behandelt thema’s die specifiek inspelen op de behoeften van ondernemers in deze uitdagende tijden. Onderwerpen zoals de meest veilige en optimale bedrijfsstructuur om bezittingen te beschermen, het omzetten van vermogen in edelmetalen en bitcoin en het kopen van vastgoed in het buitenland worden uitgebreid belicht. Het biedt niet alleen antwoorden op prangende vragen, maar ook een gemeenschapsgevoel waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en samenwerken aan een succesvolle toekomst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *