Bijzonder talent bij landelijke finales Autvinder 2024

De jury van Autvinder 2024 heeft het pittig, want er is heel veel talent in de finales, zo zegt directeur Tjerk Feitsma van de Neurodiversity Foundation Nederland op een filmpje dat hij maakt vanuit de Tweede Kamer. De inzendingen zijn van hoge tot zeer hoge kwaliteit en hebben de jury echt verrast. Tegelijkertijd lag dit ook al wel in de lijn der verwachtingen, aldus de tekst in het spannende en inspirerende wervingsfilmpje dat voor de wedstrijd werd gemaakt: 
“Autisten zijn wereld’s belangrijkste uitvinders, al eeuwenlang, en nu nog steeds. Wellicht door: ons doorzettingsvermogen, onze manier van denken, onze passie en branie. Het maakt ons ultiem geschikt ‘to boldly think, where nobody thought of before’. Van Einstein tot Musk, van Newton tot Thunberg, en nu jij?
Als de tekst in het filmpje je nog niet tot actie heeft aangezet, dan doet de tune dat wel!

Feitsma is naast directeur ook een neurodivergente impactondernemer die van de wereld een betere plek wil maken, hij is grondlegger van de neurodiversiteitsbeweging Nederland. ‘Diversiteit is Kracht’ dat is waar Feitsma in gelooft. Hij doet dat niet alleen, maar samen met de Nederlandse Vereniging voor Autisme, de Universiteit Twente en de HAN. In de jury zitten, naast Tjerk Feitsma zelf, ook Jos Schenkeveld (docent aan de HAN en studentenbegeleider), Alderick van Klaveren (innovatief ondernemer en software engineer) en Prof. dr. Wouter Staal (hoogleraar klinische kinder- en jeugdpsychiatrie, bijzonder hoogleraar op het gebied van autisme en onderzoeker).
“Autisten zijn bovengemiddeld geschikt als uitvinder. Zowel op het technische vlak, maar ook in de maatschappelijke vernieuwing.  In het verleden zijn veel belangrijke innovaties voortgekomen door hoe wij, als autisten, naar de wereld kijken. En dat gebeurt nu nog steeds. Geholpen door ons doorzettingsvermogen. Onze capaciteit om te blijven broeden op ideeën. Onze weerzin om onrecht, onlogica en inefficiëntie ruimte te gunnen. Ons vermogen om radicaal anders de wereld te zien, dan alle anderen. Om niet altijd te luisteren naar wat anderen zeggen, maar door ons eigen ding te doen en onze eigen mening te hebben. En dat is waardevol. Dat is krachtig. Daarmee maken we de wereld beter voor iedereen” zo schrijft de website neurodiversiteit.nl. Niet iedereen is blij met deze ‘labeling’. Sommigen hebben moeite zichzelf ‘autist’ te noemen en daar is ook iets voor te zeggen, want zijn we niet allemaal mens? Maar als we allemaal mens zijn, maar er zo’n stigmatisering is met betrekking tot autisme, dan is het misschien beter om eerst, voordat we allemaal mens kunnen zijn, het stigma rond autisme te ontkrachten. En dat is terecht en fair, zo vinden de NVA, de Neurodiversity Foundation, de Universiteit Twente en de HAN: “Er zit zoveel talent! Zoveel grote namen uit de geschiedenis zijn met autisme verbonden, mensen vergeten hoeveel talent er juist bij deze doelgroep zit. Ze zijn in de minderheid, maar dat maakt ze niet minder. Dit zijn de mensen die zien wat het gros van de mensen niet ziet, en soms pas jaren later wel ziet. Omarm ze dus, luister naar ze! Ze zijn waardevol binnen de samenleving en enorm waardevol binnen je bedrijf!

De ideeën die zijn binnen gekomen lopen uiteen. Zo zijn daar twee ideeën van Romano Sandee in de categorie ‘Innovatie voor het Leven als Autist’, beide ideeën zijn door naar de finale. Dat kan dus ook. In dezelfde categorie staat ook het idee van Anton Hundscheid. In de categorie ‘Innovatie voor Thuis’ onder meer een idee van Klaus Schiffner. In de categorie ‘Technische Innovatie’ vinden we onder meer twee technische uitvindingen van Twan Wildeboer. In de gewaagde en moeilijke categorie ‘Innovatie voor Wereldverbetering’ vinden we een idee van Anjana Gort. En dan is er ook nog één duo, mensen met autisme kunnen dus ook prima samenwerken: Bastiaan Jong en Ruben Plaaster hebben samen aan hun innovatie gewerkt.
In dezelfde finale staan: Lucas Valwater, Daniël Ruiter, Dorien Heins, Annet Both, Rineke Duijster, Mirjam Brasser, William van Kaathoven, Eva Rood, Roland Angenent, Danique Happel, Caspar Abelmann en Maartje de Vries. Alle ideeën zijn uniek en nog nooit eerder uitgebracht. Maartje de Vries maakte bijvoorbeeld een Escape Room met de titel ‘Ervaar Autisme’; nu zijn we als neurotypische mens natuurlijk razend nieuwsgierig! 

Al deze getalenteerde uitvinders, voor dit doel autvinders genoemd, verdienen als finalist een plek op het podium. Op 4 april worden ze gehuldigd voor hun uitvinding, die de wereld weer een stukje mooier en beter maakt. Aan het eind van de dag vindt de finale plaats en worden ook de prijzen uitgereikt. Uit alle vier de categorieën (innovatie voor het leven als autist, innovatie voor thuis, technische innovatie en innovatie voor wereldverbetering) wordt één winnaar verkozen. Vervolgens is er één over-all winnaar die met een bokaal en een flinke geldprijs naar huis gaat. Ideeën blijven overigens volledig eigendom van de uitvinder, want, zo vindt de organisatie: “ere wie ere toekomt”. Ze vindt het belangrijk dat deze uitvindingen beschermd worden en dat de uitvinders de hulde voor hun werk krijgen die ze verdienen. Het is tenslotte hun unieke werk waar heel veel in geïnvesteerd is, en waar nog nooit iemand eerder mee kwam. Die hulde is dus meer dan terecht.

Meer informatie is te vinden op: neurodiversiteit.nl/autvinder, en bekijk vooral dat flitsende filmpje nog eens terug! 

#uitvinding #uitvinder #autvinding #autvinder #innovatie 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *