Ondernemers en muzikanten slaan handen ineen en werken samen aan duurzame, eigen concepten

———-PERSBERICHT———-

Ondernemers en muzikanten slaan handen ineen en werken samen aan duurzame, eigen concepten

Talentvolle, opkomende muzikanten en bands al decennia in de kou


AMSTERDAM,
5 januari 2022 – Nu corona de kwetsbaarheid van de muzieksector en met name onafhankelijke muzikanten en bands nog meer heeft blootgelegd, lijkt het moment daar voor ondernemers met een passie voor muziek en onafhankelijke muzikanten om samen nieuwe concepten te starten, gestoeld op andere principes met innovatieve verdienmodellen en verdeelsleutels. Concepten waardoor deze grote groep onafhankelijke muzikanten binnen de muzieksector veel minder afhankelijk zijn, zowel in financiële zin, als ook in operationele zin, van de spelers die nu het speelveld bepalen, zoals boekingskantoren, gevestigde poppodia, platenmaatschappijen, streamingsdiensten en veel autonomer en duurzamer een eigen platform kunnen creëren.

Al decennia onvrede, maar geen veranderingen

Onafhankelijke muzikanten en bands lopen tegen een muur aan; er zijn te weinig podia om blijvend op te kunnen treden, bij de podia waar zij kunnen optreden kunnen zij vaak niet binnen 6-12 maanden terugkomen én ook ontvangen zij in de meeste gevallen geen of bijna geen gage. “Ondanks dat er al jaren onvrede hierover is, zijn er geen veranderingen gekomen. Dat er een moment zou aanbreken waarop muzikanten samen met gepassioneerde ondernemers eigen concepten zouden gaan ontwikkelen was dus een kwestie van tijd”, aldus Kian Ho, muzikant en oprichter van Toekomstmuziek, een poppodium-horeca concept dat in juli 2022 de deuren opent in Amsterdam waar onafhankelijke muzikanten en bands op continue basis terug kunnen komen om op te treden én meedelen in de omzet van de bar en de keuken, bezoekers betalen geen entree, maar doneren direct aan muzikanten die optreden via een QR code. Hybride concepten zoals Toekomstmuziek waarbij een andere verdeelsleutel en community-building kernwoorden zijn en waar ondernemer en muzikant aan de basis van staan, betreden steeds meer het toneel door de blijvende onvrede. “Ook wij liepen met onze band begin jaren 2010 continu tegen deze zelfde problemen aan en na jaren van frustratie, besloot ik mijn ervaring als ondernemer en muzikant te bundelen en het concept van Toekomstmuziek, een plek en community waarbij muzikant, ondernemer én bezoeker met elkaar verbonden zijn én samen een platform creëren waarbinnen de muziek een eerlijke waardering en beloning krijgt, uit te werken”, aldus Kian Ho.

Streams leveren bijna niks op en gage live optredens is vaak nihil

Door de overgang naar muziek-streamingsdiensten is het voor onafhankelijke, vaak opkomende, muzikanten die eigen werk creëren zeer moeilijk inkomsten te genereren via de verkoop van eigen werk. Immers, waar in het verleden de verkoop van een single €5 – €10,- opleverde, levert het streamen van een nummer heden ten dage €0,003 – €0,005 op. Tegelijkertijd is de gage voor optredens voor deze onafhankelijke muzikanten niet omhooggegaan, sterker nog deze is in de meeste gevallen nihil. Een duurzame muzikale carrière opbouwen en voortzetten is dus door de jaren heen steeds moeilijker geworden.

De gevestigde orde binnen de muziekindustrie en horecaondernemers hebben geen baat bij een andere verdeelsleutel

Door de digitalisering van de muziekindustrie en de lage opbrengsten per stream is het voor de gevestigde zakelijke orde, i.e. platenmaatschappijen, managementkantoren, boekers, ook moeilijker geworden geld te verdienen. Tegenwoordig moet het grootste gedeelte van de omzet verdiend worden met live performances en wordt er relatief weinig geld verdiend met single, EP en album verkopen. “Simpel gezegd, er wordt dus gewoonweg minder verdiend wat betekent dat, wanneer er meer naar de muzikanten zou gaan er gewoonweg minder overblijft voor de zakelijke spelers binnen de muziekindustrie”, zo stelt Kian Ho. Daarbij komt dat horecaondernemers óók geen baat hebben bij hogere gages voor de muzikanten, immers hogere gage betekent minder winst in eigen zak en er dienen zich in het huidige klimaat al voldoende goede muzikanten en bands aan die voor niets optreden.

———-EINDE PERSBERICHT———-

Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kian Ho.
Telefoonnummer: 0643010281
Email: toekomstmuziek.studio@gmail.com
Beeldbank: https://www.dropbox.com/sh/l7kpx1jwreftm3o/AAAFwDdCywCqWUZE-fu9SNH6a?dl=0
Webpagina: www.toekomstmuziek.com
Video: https://youtu.be/Rd28KET4tG0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *