Uw taxi staat voor!

Onlangs verscheen een uiterst vermakelijk boek: Taxistories – De kunst van het elektrisch rijden van auteur Frits Njio.

Na zijn journalistieke carrière ging Frits Njio aan de slag als zelfstandig taxichauffeur in Amsterdam. De uitspraak “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan” is kennelijk voor hem bedacht, want de oud-journalist beschrijft op vermakelijke en soms uitgesproken hilarische wijze de gesprekken die hij heeft met de mensen, die hij in zijn taxi vervoert.

Die gesprekken zijn nu gebundeld in Taxistories. Njio hanteert een zeer plezierige schrijfstijl en weet de emoties en de sfeer die in de taxi hangt, treffend over te brengen op de lezer.

U herinnert zich ongetwijfeld het legendarische televisieprogramma Taxi met Maarten Spanjer en Joris Linssen. Welnu, ook in Taxistories stappen de meest uiteenlopende mensen de auto van ‘de taxichauffeur’ in en daar waar Spanjer en Linssen de gesprekken met mensen van divers pluimage in beeld brachten, schrijft Njio ze op. Op dikwijls verrassend openhartige wijze delen de mensen die hij vervoert hun verhalen, hetgeen tot bijzondere gesprekken leidt. Waar komt het toch vandaan, dat veel mensen hun ziel en zaligheid over de taxichauffeur uitstorten? Njio vermoedt dat dat te maken heeft met het feit dat mensen het gevoel hebben zich in een soort bubbel te bevinden en ze ervan uitgaan dat wat zij delen met de chauffeur, ook in die bubbel zal blijven. Njio heeft zijn verhalen dan ook zó opgeschreven dat de personages die erin voorkomen, niet herkenbaar zijn. ‘Het is echter wél degelijk allemaal waar gebeurd’, aldus de auteur.

De keuze voor de taxi komt voor Njio niet geheel uit het niets. In zijn studententijd reed hij, als bijverdienste, eveneens met regelmaat op de taxi. Zo’n zeven jaar geleden besloot Njio dit werk weer op te pakken en blijkt hij er dus ook – indirect- zijn journalistieke kwaliteiten bij in te kunnen zetten. Gelukkig voor ons, als lezers, want Taxistories is werkelijk een uiterst vermakelijke bundel geworden.

Frits Njio (1956) komt voort uit de journalistiek en heeft jarenlange ervaring met reizen, interviewen en schrijven. Dit levert vaak makkelijk te lezen en zeer herkenbare situaties op. Zijn gedetailleerde observaties en oog voor ongewone situaties zorgen ervoor, dat veel informatie spelenderwijs wordt meegegeven.

Het vorige boek van Njio, de verhalenbundel Boekie! Wat is er zoal gebeurd? stamt uit 2015 en werd destijds goed ontvangen. Nu is er dus een tweede bundel.

…..

Taxistories | Boekscout | paperback | 160 pagina’s | ISBN: 978-94-643-1176-1 / 9789464311761

 

***

Voor vragen over dit bericht of een interview met de auteur kunt u contact opnemen met Hanneke Tinor-Centi van HT-C Communicatie en Marketing via htinorcenti@hotmail.com of 06-46590516.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *