Nieuw! Familie Verhalen Toolkit voor kinderen

Nieuw! Familie Verhalen Toolkit voor kinderen

Een pakket met hulpmiddelen waarmee kinderen in hun familiegeschiedenis kunnen duiken


Familiegeschiedenis leeft onder kinderen. Dit blijkt uit een groot deel van de reacties van de bijna 500 kinderen – maar ook uit reacties van familieleden en leerkrachten – die de afgelopen zes jaar hebben deelgenomen aan Ancestors unKnown. Deels op verzoek van kinderen en ouders die zelfstandig aan de slag willen met hun familiegeschiedenis, heeft Ancestors unKnown de Familie Verhalen Toolkit ontwikkeld. De toolkit helpt kinderen (9 t/m 12 jaar) vragen te stellen en geeft ze de keuze uit verschillende opdrachten. Sommige opdrachten kunnen kinderen alleen doen, bij andere opdrachten gaan kinderen in gesprek met hun familie, of mensen die zij als familie beschouwen.
 

 
Familie Verhalen Toolkit

De Familie Verhalen Toolkit is thematisch ingedeeld en bevat o.m. een boekje met vragen en opdrachten, een stamboomvel, familie verhalen kaarten met vragen die uitnodigen om verhalen te delen, familie activiteiten kaarten voor de hele familie, een familie verhalen boekje, qr-codes naar websites waar bijvoorbeeld gezocht kan worden op familienaam en papieren aankleed-poppetjes voor de jongste familieleden om hun liefste, gekste of meest bijzondere familielid aan te kleden.
De Toolkit is beschikbaar via:

 

 
Familieverhalen: impact op kinderen en familie 
De vragen en opdrachten in de Familie Verhalen Toolkit nodigen kinderen uit om hun familiegeschiedenis te onderzoeken door te praten met familieleden. Uit onderzoek is gebleken dat familieverhalen direct een impact hebben op kinderen in vergelijking met andere verhalen.  Zo toont onderzoek van Amerikaanse psychologen aan dat kinderen die meer weten over zowel het goede als het slechte uit hun (familie) geschiedenis veerkrachtiger staan tegenover uitdagingen, beter hun eigen pad kunnen kiezen en een hoger zelfbeeld hebben. Het ‘bevragen’ van familieleden betekent voor (oudere) familieleden een mogelijkheid om hun familieverhaal te delen, een luisterend oor te vinden en daarmee erkenning te krijgen voor hun ervaringen. Tijdens Ancestors unKnown vormden vragen van kinderen aan grootouders ook regelmatig aanleiding tot het delen van onvertelde familieverhalen.

Over Ancestors unKnown
Ancestors unKnown is een lesprogramma voor scholen waarmee kinderen en jongeren op zoek gaan naar hun wortels en de verborgen geschiedenissen die daarin besloten liggen. Via interviews, stamboomonderzoek en archiefonderzoek gaan ze onder begeleiding op zoek naar hun voorouders en hun (familie)geschiedenis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *