Libelle’s Jan, Jans en de kinderen 50 jaar!

Vanaf 20 november 2020 toont het Museum van de 20e Eeuw de prachtige tentoonstelling “Jan, Jans en de kinderen, 50 jaar KLEIN GELUK in Libelle”. Al een halve eeuw zijn de belevenissen van deze bekende Hollandse familie te zien in Libelle. Samen met Redactie Libelle (DPG Media) heeft het museum een bijzondere presentatie gemaakt waarbij 50 strips op XXL formaat zijn te zien. Maar ook vitrines boordevol met Jan, Jans en de kinderen.

Striptekenaar Jan Kruis, overleden in januari 2017, is de geestelijk vader van de wekelijkse strip Jan, Jans en de kinderen. Maar hij is in feite ook de vader in de strip want belevenissen van zijn eigen gezin waren de bron van inspiratie voor de familie Tromp. Zijn strip Jan, Jans en de kinderen verscheen op 12 december 1970 voor het eerst in Libelle, waarna Kruis de strip bijna dertig jaar lang wekelijks tekende. De strips verschenen ook in de vorm van albums. Kruis ging in 1999 met pensioen en droeg zijn levenswerk over aan Libelle’s Studio Jan Kruis.

Je-weet-wel-kater en hoi-pipeloi

Jan Kruis introduceerde de term je-weet-wel-kater als aanduiding van een gecastreerde kater en uitdrukkingen als “hoi-pipeloi” en “Jeroen-poep-aan-je-schoen” werden in het dagelijks leven overgenomen.

Op visite bij Jan, Jans en de kinderen

Kom genieten van de grappige, ontroerende en voor iedereen herkenbare belevenissen van de familie Tromp en hun vrienden. Ontmoet ze levensgroot, bekijk de leukste strips, teken mee op de strip-muur of maak een Jan Jans en kinderen-puzzel. En natuurlijk gaan jullie op de bekende bank zitten en maken met de familie Tromp erbij een vrolijke selfie!

Hét Nederlandse gezinsleven

In elke strip van Jan, Jans en de kinderen zitten ze: die heerlijk herkenbare dingen uit het Nederlandse gezinsleven. De gezellige bos bloemen op tafel (meestal tulpen). De kinderen fietsen naar school met een broodtrommel vol zelfgesmeerde bammetjes in hun tas. Iedereen is dol op stamppot. Er wordt aan tafel gegeten. Een theedoek is per definitie geruit. Maar ook sociaal-maatschappelijke thema’s zoals BOM-moeders, homoseksualiteit, relatieperikelen, vrouwenemancipatie en klimaatkwesties komen langs bij de familie Tromp. Typisch Nederlands dus.

50 jaar in 50 strips

Voor deze tentoonstelling zijn 50 favoriete strips geselecteerd. Een feestelijk overzicht van een halve eeuw klein geluk met de 50 allerleukste strips van 1970 tot heden. Op XXL formaat, 2,5 meter hoog, in grote lichtbakken, met in elke aflevering een klein geluk moment.

Jubileumboek in MuseumShop

In de MuseumShop én in de Webshop kunt u verschillende artikelen kopen zoals het nieuwe jubileumboek, sweatshirts/kersttruien en prachtige beeldjes van Jan, Jans en de kinderen. Meer informatie vindt u op www.MuseumHoorn.nl waar u ook kunt reserveren voor een bezoek aan dit nostalgische museum voor het gehele gezin. De Jan, Jans en kinderen expositie is te zien van 20 november 2020 t/m 20 juni 2021.

De officiële opening van de expositie is 20 november om 15 uur live te volgen via www.facebook.com/MuseumVanDeTwintigsteEeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *