Kleurrijke tentoonstelling kunstenaarsfamilie Oudes

     

Het werk van de bekende beeldende kunstenaars Dirk en Jaap Oudes is vanaf 1 mei tot 23 mei te bezichtigen in de Grote Kerk in Oosthuizen. Het is een unieke tentoonstelling, waar de kleurrijke schilderkunst van Dirk Oudes en de even zo kleurrijke fantastische tekenkunst van zijn zoon Jaap Oudes te bezichtigen zijn. Ook zijn er gedichten van de Alkmaarse dichterskring bij tekeningen van Jaap Oudes  te bewonderen.

 

Dirk Oudes (1895-1969) groeide op in een wervelende beeldendekunstperiode waarin een beweging als het zeer individualistische symbolisme zich nadrukkelijk manifesteerde. De symbolisten gaven in een heel persoonlijke symbolentaal uiting aan hun intiemste gedachten en gevoelens.  Dirk Oudes die vanaf 1936 als actief kunstenaar naar voren kwam, omarmt dit en het blijft herkenbaar in al zijn werk.

Als autodidact start hij in een stijl die sterk tegen de stijl van van Gogh aanleunt maar al spoedig ontwikkelt hij zijn eigen persoonlijke kleur en vormentaal. Zijn werk is kleurrijk, humoristisch en heden ten dage nog springlevend.

Jaap Oudes (1926-1998) was van jongs af een verteller. Zijn verhaal in woord en geschrift vertellen was niet zijn ding. De tekenkunst bood hem wel de mogelijkheid om zijn belevenissen, gedachten en gevoelens vast te leggen. Hij ontwikkelde zijn eigen persoonlijke kleur en vormentaal en creëerde zijn plaats in de Nederlandse Tekenkunst.

De tekenkunst heeft zich ontwikkeld tot een autonome kunstvorm. Twintigste-eeuwse kunstenaars als Pablo Picasso, Henri Matisse, Andy Warhol maakten veel tekeningen. Dit werk vinden kunsthistorici net zo belangrijk als hun schilderijen en installaties.

Oudes was geïnteresseerd in cultureel erfgoed, volksgebruiken en geschiedenissen van mensen die hij, naturel als hij was, in talloze gesprekken bij toevallige ontmoetingen achterhaalde. En zijn meesterlijke “getekende verhalen” kunnen hier niet los van worden gezien.

Alkmaarse dichterskring

In de tentoonstelling wordt ook aandacht geschonken aan gedichten gemaakt door leden van de Alkmaarse Dichterskring.

Zij hebben zich laten inspireren door enkele tekeningen van Jaap Oudes.

De tentoonstelling is van 1 mei tot 23 mei. Elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur. Entree gratis.’

Raadhuisstraat 61, 1474 HI Oosthuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *