Jongeren in Suriname en Nederland gezamenlijk op zoek naar hun geschiedenis

                                                                                                                                Amsterdam, 16 maart 2022

PERSBERICHT

Jongeren in Suriname en Nederland gezamenlijk op zoek naar hun geschiedenis
Ancestors unKnown Suriname is een  vervolg op een samenwerking tussen NAKS en Ancestors unKnown. In 2013 organiseerden NAKS, het EBGS Archief en Ancestors unKnown een project waarin Surinaamse jongeren informatie verzamelden over hun voorouders. Het resultaat van dit project werd zichtbaar gemaakt in en tijdens de kunstexpositie en het symposium ‘Sabi Yu Rutu’.

 

Tijdens het online pilotproject Ancestors unKnown Suriname kunnen jonge Amsterdammers met Afro-Surinaamse wortels en Afro-Surinaamse jongeren in Suriname kennismaken met stamboomonderzoek, om op zoek te kunnen gaan naar hun familiegeschiedenis. Leren speuren in archieven, het interviewen van familieleden en luisteren naar gastsprekers om meer te leren over een deel van hun geschiedenis. Een geschiedenis waar ze noch in Nederland noch in Suriname veel over hebben geleerd. Een programma met gastsprekers uit Suriname, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland.

 

Met dit programma hopen NAKS Suriname en Ancestors unKnown om jongeren in Suriname en Nederland te verbinden om zo toegang te verkrijgen tot verschillende perspectieven en ‘fysieke’ bronnen.

 

Darell K. Geldorp (Paramaribo), deelnemer Sabi Yu Rutu / lid NAKS organisatieteam Ancestors unKnown Suriname over zijn zoektocht:

 

“In 2013 deed ik mee met het project “Sabi Yu Rutu”. Niet lang daarvoor was ik gestart met vastleggen van de gegevens van mijn familie. Ik wist niet waar ik meer informatie kon vinden over de ouders van mijn …
… Daardoor herleefde ik voor mijn gevoel momenten uit de jeugd van mijn voorouders. Na Sabi Yu Rutu ben ik mij meer gaan verdiepen in stamboomonderzoek en momenteel begeleid ik mensen in hun zoektocht .”
Stacey Esajas (Amsterdam), medehost Ancestors unKnown Suriname over haar zoektocht:

Ik heb zelf ook onderzoek gedaan naar mijn roots, bewust verbinding willen maken met degenen die er vóór mij waren. Het blijft nog steeds moeilijk in woorden uit te drukken, hoe bijzonder het is om te beseffen hoeveel mensen er met jou en (letterlijk) door jou verbonden zijn. Allemaal individuen met een eigen verhaal waarin jij een komma bent. Een nieuw hoofdstuk in een verhaal dat lang voor jouw komst geschreven werd, nog steeds leeft, en door jou verder geschreven wordt.’

Ancestors unKnown Suriname wordt georganiseerd door NAKS Suriname en Ancestors unKnown. Het project is onderdeel van de Alliantie “De Ongelooflijke geschiedenissen van onze voorouders” en kan mede gerealiseerd worden dankzij een financiele bijdrage vanuit de subsidieregeling “Subsidie Diversiteit en Inclusiviteit voor aliianties Amsterdam 2021-2023 van de Gemeente Amsterdam.
Voor meer informatie en aanmelden: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-ancestors-unknown-suriname-op-zoek-naar-jouw-afro-surinaamse-roots-online-264310869927

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *