Indonesische filmdagen zorgen voor verbintenis tijdens de Ramadan.
Verbinding, Reflectie en Inspiratie. Na een aantal coronajaren is MatahariMedia blij dat er weer fysieke filmdagen georganiseerd kunnen worden, waarin deze editie verbinding en reflectie centraal staat. Op 30 april en 1 mei 2022 vinden in LAB111 in Amsterdam-West de IFF filmdagen en dialoog plaats.
Niet alleen Nederlandse acteurs, buurtbewoners en mensen vanuit de Amsterdamse moskeeën uit zijn aanwezig, maar topsterren uit Indonesië, zoals Christine Hakim en Nova Eliza zijn er ook. Op zaterdag starten om 11.00 uur de 3 korte films van Becak Belanda. Daan Goppel gaat met een fietstaxi door Belanda (Nederland) en ontvangt gasten die hun persoonlijke verhaal delen. Hoe kun je bijvoorbeeld zowel moslim als een groene hippie zijn? Om 13.00 uur is de korte muzikale film (premiere) gebaseerd op de geluiden, zowel ritmisch als vocaal van 35 Indonesische straatverkopers. De film wordt vervolgd door de documentaire Nadat Multatuli vertrok, waar Arjan Onderdenwijngaard over het verhaal van het onderdrukte en uitgezogen volk van Lebak in Indonesië onderzoekt. In de middag is de bijzondere documentaire UnDoc over een migrant in Amsterdam die haar persoonlijke ervaring deelt hoe ze de dupe was van mensensmokkel naar Nederland.
Het hoofdprogramma en tevens de Nederlandse premiere start om 18.00 uur. De film Merindu Cahaya de Amstel (Het verlangen naar het licht op de Amstel) draait nog steeds in de Indonesische bioscopen, waar inmiddels bijna 500.000 bezoekers opaf zijn gekomen. De film is gefilmd in Nederland, net voor de eerste lockdown. Het verhaal gaat over het leven van Marien Veenhoven – een Nederlands meisje – die besluit te bekeren tot de Islam. Haar vrienden en familie zijn het hier niet mee eens. De film neemt je mee in haar worsteling een goede balans te vinden tussen geloofsovertuiging, vrienden, familie en liefde.
Zondag 1 mei zijn de films Wage en zeer populaire Bumi Manusia te zien. Bumi Manusia is een Indonesische film naar het wereldberoemde boek van Pramoedya Ananta Toer. De film is in ca. 13 jaren tijd zorgvuldig voorbereid en met groot succes in de Indonesische bioscopen uitgebracht. In prachtige beelden wordt het Shakespeariaanse liefdesverhaal verteld van de volbloed Javaanse edelman Minke en de Nederlands-Indische Annelies, een relatie die niet paste binnen de in die tijd geldende normen in het koloniale Nederlands-Indië aan het begin van de 20e eeuw.
Het doel is om verbindingen ta maken met iedereen die iets met Indonesie heeft. Matahari Media hoopt met de filmdagen de Indonesisch-Nederlandse betrekkingen te bevorderen en de internationale bekendheid met de ontwikkeling van de Indonesische filmcultuur te vergroten. Hiermee hopen ze meer mensen in Nederland kennis te laten maken met het werk van Indonesische films, de Indonesische cultuur en tradities. De films die worden vertoond zijn ook goede inspiratiebronnen om met elkaar in dialoog te gaan over bepaalde thema’s. Zoals het thema nu verbinding en diversiteit. Voor of na de film zijn er randprogramma’s als ‘talentontwikkeling’, Q&A voor cast en filmcrew, keynote speakers, paneldiscussies en persoonlijke verhalen met de nieuwste thema’s. Voor informatie: www.mataharimedia.nl