Bespaar meer dan de helft van je water

De oplossing is zo simpel en komt gewoon uit de lucht vallen… Gebruik regenwater!

Jaarlijks begint op 1 april in ons land het droogteseizoen. Rond die tijd stijgen de watertemperaturen en gaan bomen en planten weer sneller groeien. De vraag naar water en daarmee de kans op watertekorten neemt dan toe. Er is een watertekort als er minder water is dan nodig. Bijvoorbeeld als er in Nederland weinig regen valt en er ook weinig water via de Rijn en Maas ons land binnenkomt. 

Door het regenwater wat er valt op te vangen wordt het gebruik van het water beter verspreid en heb je met langere droge periodes water op voorraad om te blijven gebruiken.

Maar we leven toch in een waterland? 

Hoewel er op jaarbasis nog altijd veel neerslag valt, is deze ongelijkmatig over het jaar verdeeld. Daardoor ontstaan problemen. Er is steeds minder water voor de drinkwatervoorziening. En met wat minder douchen alleen komen we er niet. Dus is het zinvol om waar mogelijk andere opties te gebruiken.

Regenwater is zo’n alternatief. Het kan worden ingezet om de tuin te sproeien, de auto te wassen, maar ook om de toiletten door te spoelen en voor de wasmachine. Daarvoor is wel een goed functionerend regenwatersysteem nodig. 

Helpen regenwater te winnen voor de toekomst?

Het lijkt een tegenstelling: regenwater opvangen als oplossing voor neerslagtekort. Maar dat is het niet. Er zal in Nederland regen blijven vallen. De kunst is om dat water niet ongebruikt weg te laten lopen in het riool, zoals nu.

Landbouw en natuur zijn extra kwetsbaar, omdat de laatste vijf jaar ook droger en warmer waren dan de voorgaande jaren. Het probleem staat niet op zichzelf. Klimatologen zien het als een teken van de klimaatverandering. Regenwateropvang kan de druk op onze watervoorziening aanzienlijk verminderen, en ons beter wapenen voor de toekomst.

Waarom is water besparen zo belangrijk?

Het is de bron van ons leven. Niet alleen van de mens, maar van al het leven op onze planeet.

In het Westen, maar ook in andere rijke landen elders, verspillen we water alsof het gratis en onuitputtelijk is. Dat is doodzonde. Droogte wordt een serieus probleem voor grote delen van de wereld. Het reinigen van water, zodat we schoon drinkwater uit onze kraan krijgen, kost ook almaar meer moeite en geld. Het waterbedrijf presenteert hiervoor de rekening en die gaat niet omlaag. Wees daar maar zeker van.

Er wordt geschat dat de tarieven voor burgers en bedrijven de komende jaren met minstens 20% omhoog moeten om de kwaliteit van het water op peil te houden.

Kortom, water besparen is goed voor de portemonnee, draagt bij aan duurzaamheid en de toekomst van de planeet, en past bij een duurzame leefstijl. Iedereen kan meehelpen met waterbesparing. 

 

Hoeveel gratis regenwater kan een mens opvangen?

Eens mens kan misschien niet zo veel opvangen, maar met de regenwatersystemen van JustNimbus met waterzak kan je per huishouden minimaal 4.500 liter opvangen. Per m2 dak (horizontaal gemeten) kunt u jaarlijks zo’n 800 – 900 liter opvangen. Dit betekend dat je met een woning van 50m2 ongeveer 40.000 – 45.000 liter water opvangt. Met hetzelfde getal wordt het riool ontlast en wordt drinkwater bespaart. Dit zijn dus 2 vliegen in 1 klap.

Met een regenwatersysteem kun je 50% van uw drinkwater besparen. Berekeningen tonen aan dat huishoudens met een regenwatersysteem tot vijftig procent minder leidingwater gebruiken.

De voordelen van regenwater hergebruiken

Besparing van kostbaar drinkwater

Zacht water, zonder kalk

Machines en apparaten gaan door het kalkvrij water langer mee

Minder wasmiddel nodig, goed voor de portemonnee en het milieu

Perfect voor de plantjes en de tuin

Ontlasting van het riool

Minder milieubelasting (74% minder CO2-uitstoot)

Duurzame keus 

 

Meer weten?

Bekijk onze website www.justnimbus.com of neem contact op met info@justnimbus.com / 06 14 96 97 32 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *