Zelfregie nemen over je leven, weer vitaal worden door op reis te gaan

Vitaliteit is de laatste jaren een enorm actueel onderwerp. Er wordt steeds meer van ons gevraagd door onze omgeving en ”even uit staan” is er voor vele van ons niet meer bij. Zo ervaart jaarlijks ruim 17% van de beroepsbevolking van Nederland alleen al burn out klachten.. 

Tijd voor jezelf

Ondanks dat men vaak denkt goed voor zichzelf te zorgen en hier echt de tijd voor te nemen blijkt dit in de praktijk vaak niet zo te zijn. Snel lopen we in de hectiek van de huidige wereld aan onszelf voorbij. Ongemerkt worden we zo onderdeel van het plan van een ander. De zelfregie in ons leven lijkt hierdoor iets ongrijpbaars te worden. Deze situatie kan best wel uitzichtloos lijken en vele Nederlanders gaan hier doorheen. 

Door echt even tijd voor jezelf te nemen en afstand te nemen van de dagelijkse sleur kan je voor jezelf de stip aan de horizon zetten. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens een retraite op zoek gaan wat nou echt belangrijk is en waar je energie van krijgt. Voor de een kan dit al iets simpels zijn als een dagelijkse wandeling door de natuur maar de ander kan bijvoorbeeld tot de conclusie komen een andere pad in te slaan binnen zijn of haar carrière en die stap te zetten die steeds maar uitgesteld werd. 

Stap voor stap

Direct op retraite is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Zo kunnen er ook kleine stappen worden ondernomen in het dagelijks leven om de zelfregie over je leven terug te krijgen. Zo kan je tegenwoordig met behulp van diverse apps mindfulness oefeningen doen en jezelf hierin trainen. Voor vele klinkt dit al snel zweverig maar het kan al zo simpel zijn als een minuut stil te staan bij wat jou blij heeft gemaakt die dag of week. Door hier bewust een moment voor te kiezen op de dag en echt even te ervaren hoeveel voldoening jou dit geeft creëer je rust en ruimte in je hoofd. 

Elk persoon verschilt 

Wat een mens gelukkig maakt verschilt enorm per persoon. Zo wordt de een zielsgelukkig van een lekker stuk hardlopen en komt de ander helemaal tot rust van een mooi stuk muziek of een film. Ga eens op zoek naar wat jou gelukkig maakt & probeer hier bewust tijd voor te maken, al is het maar eens per week. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *