Yoga moet voor iedereen met parkinson toegankelijk worden

Yoga4Parkinson ontvangt de “Van der Sar Sport- en Beweeg subsidie” van de Hersenstichting om het succes van landelijke bereikbaarheid en kwaliteit te ondersteunen en waarborgen. 

Houten, 13 juni 2024 – Vijf jaar geleden startte Marjan Overdiep vanuit Houten Yoga4Parkinson met een duidelijke missie: breng yoga dichter bij de mens met Parkinson. Marjan, zelf op haar 48e gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson, ondervond persoonlijk de voordelen van yoga zoals verbeterde soepelheid, ontspanning, maar ook waardevol lotgenotencontact in groepslessen. 

 

Yoga voor Iedereen

Yoga is voor iedereen: groot, klein, jong en oud, ziek of niet ziek. In India zeggen ze: “Als je kunt ademen dan kun je ook yoga beoefenen”. Yoga4Parkinson maakt yoga toegankelijk voor mensen bij wie bewegen niet meer vanzelfsprekend is.

 

Opleiding en Bereikbaarheid

De afgelopen vijf jaar hebben meer dan 100 yogadocenten uit het hele land de opleiding tot gespecialiseerd Yoga4Parkinson-docent gevolgd bij de stichting. Hierdoor kunnen nu potentieel zo’n 800 mensen met parkinson in hun buurt toegang krijgen tot Yoga4Parkinson-lessen. Daarnaast heeft Marjan samen met Dominique Prins een oefenboek Yoga4Parkinson geschreven om yoga nog toegankelijker te maken. De Engelse vertaling van dit boek is ondertussen opgestart. 

 

Subsidie van de Hersenstichting voor Toekomst en Samenwerkingen

Met een prachtige toekenning van de Van der Sar Sport- en Beweeg subsidie ondersteunt de Hersenstichting de zoektocht naar duurzame borging van Yoga4Parkinson in de toekomst.

Om de ambitieuze doelen van de stichting te realiseren, is samenwerking essentieel. De stichting is in gesprek met landelijke partijen. 

Daarnaast is samenwerking met yogastudio Atlas Yoga in Houten inmiddels een feit.  Tot slot staat er een nieuw initiatief klaar om in het najaar met Zweiersdal Bijscholingen een tweedaagse opleiding te organiseren.

 

Mijlpalen: Viering van de 100e Docent en Recordpoging op Internationale Yogadag

Op 15 juni viert Marjan Overdiep de mijlpaal van de 100e docent die is opgeleid in Parkinson Yoga. Deze prestatie markeert een belangrijke stap in het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met parkinson door heel Nederland.

Op 21 juni, Internationale Yogadag, wordt een challenge georganiseerd. Op deze dag nodigen we iedereen uit om mee te doen met de ParkinZonnegroet® – een speciaal ontwikkelde zonnegroet voor mensen met een fysieke bewegingsbeperking. “Laten we samen een record vestigen en de kracht van gemeenschap en beweging vieren,” aldus Marjan Overdiep. “Samen kunnen we een krachtige boodschap van hoop en veerkracht uitzenden.”

 

Doe Mee en Meld Je Aan!

We vinden het leuk als zoveel mogelijk mensen ook meedoen. Dat kan fysiek of online. Uiteraard mogen ook mensen zonder Parkinson meedoen. Aanmelden kan via de linkhttps://stichting-maryoga-yoga4parkinson.kentaa.nl/ of kijk op yoga4parkinson.nl

Contactinformatie voor de pers
Marjan Overdiep
06 43512170 of info@maryoga.nl
www.yoga4parkinson.nl 

Achtergrondinformatie
Marjan Overdiep (1965) kreeg op haar 48e de diagnose ‘ziekte van Parkinson’. In India ontdekte ze tijdens een intensieve yogaopleiding hoeveel baat ze daar bij had. Terug in Nederland richtte ze de stichting Maryoga en het label Yoga4Parkinson op. Inmiddels stuurt ze een mooie club vrijwilligers aan, die yogadocenten in het hele land opleidt tot gespecialiseerd Yoga4Parkinsondocent. Daarnaast geeft Marjan yogales.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *