PFAS in drinkwater … je kunt er zelf wat aan doen!

Persbericht eSpring

 

PFAS in drinkwater … je kunt er zelf wat aan doen!

 

Het drinkwater in Nederland heeft een goede reputatie … hoe kan het dan dat toch met enige regelmaat nieuws berichten langskomen over verontreinigingen in het drinkwater? Lood, PFAS, medicijn resten, meststoffen: over deze schadelijke stoffen is de laatste tijd veel gepubliceerd. Meest recent zijn de berichten over de PFAS verontreiniging in de Westerschelde.

 

Neem zelf actie!

Het goede nieuws is dat er een filtersysteem bestaat dat in elk huishouden gebruikt kan worden om deze verontreinigingen in het drinkwater tot vrijwel nul te reduceren.

Graag introduceren we eSpring™️, ‘s werelds meest verkochte merk van waterbehandelingssystemen voor thuis – kijk voor meer informatie op www.zuiverdrinkwater.com

 

 

PFAS stoffen

Nieuw onderzoek van het RIVM laat zien dat de concentratie PFAS die men binnenkrijgt via het drinkwater regelmatig hoger is dan de norm. Kraanwater dat het drinkwaterbedrijf maakt uit grondwater voldoet over het algemeen wel aan de voorgestelde richtwaarde voor drinkwater, maar kraanwater geproduceerd uit oppervlaktewater voldoet niet altijd.  

Uit nieuwe wetenschappelijke studies blijkt dat PFAS-verontreinigingen schadelijker zijn voor de gezondheid dan eerder werd gedacht. Als mensen over een lange periode kleine hoeveelheden PFAS binnenkrijgen, kan dit een negatief effect hebben op het immuunsysteem waardoor mensen sneller of vaker ziek kunnen worden.

 

Het eSpring™️ waterbehandelingssysteem

De waterzuiveringsbedrijven zijn met de huidige grootschalige drinkwaterzuiveringstechnieken maar moeilijk in staat om de PFAS stoffen te verwijderen. Daarom zijn steeds meer particulieren op zoek naar een oplossing om hun drinkwater zelf echt goed te zuiveren. Een goede oplossing wordt geboden met het eSpring™️ waterbehandelingssysteem: een filtersysteem bedoeld voor particuliere huishoudens. Dit systeem combineert twee filtertechnieken in een compacte unit die onder het aanrecht aan de keukenkraan wordt gekoppeld. Het koolstofblokfilter van eSpring™️ is geschikt om – naast tal van andere verontreinigingen  – PFAS uit drinkwater te filteren tot onder de gestelde norm. De tweede techniek betreft een UV-lamp in de unit: het ultraviolet licht doodt virussen en bacteriën die niet door filters kunnen worden tegengehouden.

 

Lood

Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat het drinkwater vanaf het drinkwaterbedrijf nog door een lang leidingsysteem moet voordat het in de keuken uit de kraan komt. Hierbij kunnen oude leidingen een te hoog gehalte lood afgeven aan uw drinkwater. In Amsterdam, Utrecht en ook andere steden met oude wijken zijn bewoners geïnformeerd over de gezondheidsrisico’s van te veel lood in het drinkwater. Er zijn zelfs wijken waar bewoners water halen bij een pomp aan de straat, want ‘uit de keukenkraan komt vergif’! Overigens –  zelfs bij nieuwbouw woningen wordt de eerste 3 maanden na oplevering geadviseerd om voor drinkwater de leiding bij elk gebruik eerst door te spoelen.

Volgens de GGD kunnen de risico’s voor ongeboren kinderen en jonge kinderen die te veel lood binnenkrijgen leiden tot een lagere intelligentie (tot 5 punten IQ verlies). Niet voor niets is lood een hot topic geworden bij de overheid, zelfs ten tijde van Corona (zie hier kamerbrief).

Bij volwassenen die veel kraanwater uit loden leidingen drinken (vanaf 2 liter per dag) is er een verhoogde kans dat de nierfunctie vermindert of de bloeddruk licht stijgt. Het advies aan volwassenen is om niet meer dan 2 liter per dag uit loden leidingen te drinken en de leidingen na lange stilstand (ongeveer 8 uur) goed (ongeveer 2 minuten) door te spoelen. Indien u meer dan 2 liter water per dag drinkt is het advies ook flessenwater te gebruiken zolang de loden leidingen niet zijn vervangen. Dit advies geldt in het bijzonder voor nierpatiënten en personen met een verhoogde gevoeligheid voor nierziekten.

Het eSpring™️ waterbehandelingssysteem filtert lood voor 95 % uit en kan dus ook een goede oplossing bieden.

 

Flessenwater of investeren in een goed filtersysteem?

In de supermarkt is een enorme keuze te vinden met gebotteld (bron)water. Een nadeel hiervan is de prijs – 1 liter kost al snel € 0,60 en voor een ‘goed’ merk betaal je al snel € 2,00 per liter! Een nog veel groter nadeel is de afvalberg die met al die plasticflessen alleen maar groter wordt!

Het eSpring™️ waterfilter vergt een investering maar dan kost een liter gefilterd water nog slechts € 0,07 (gerekend met 10 jaar afschrijving). Bovendien .. u draait gewoon de keukenkraan open .. altijd gefilterd water en nooit meer zware flessen water uit de supermarkt.

 

Meer informatie

Alle details en de verschillende uitvoeringen van het eSpring™️ waterbehandelingssysteem zijn te vinden op www.zuiverdrinkwater.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *