Personenalarming als sieraad

Naar schatting maken 250.000-280.000 ouderen en 115.000 jongeren met een handicap of beperking in Nederland gebruik van personenalarmering. Als gevolg van vergrijzing is een enorme toename van het aantal gebruikers te verwachten. Adequate afhandeling van de alarmmeldingen is gewenst aangezien dit directe gevolgen heeft voor de patiëntveiligheid, waarbij tijd cruciaal kan zijn in het voorkomen van potentiële schade voor de gebruiker. 

Vanuit de samenwerking met de (ouderen)zorg, medisch specialisten en hulpverleners kregen wij de vraag of wij hierin mee wilden denken. Het resultaat? Een geheel eigen betaalbare sieradenlijn, waarmee we mensen een waardige oplossing bieden om niet gekenmerkt te worden aan een personenalarmering. In de wetenschap dat personenalarmering vaak niet of slecht wordt gedragen is het idee ontstaan om de bestaande personenalarmering zodanig te verpakken in een sieraad, dat het effect hiervan is dat de gebruiker de alarmering met plezier gaat dragen.

Wanneer mensen in zorg gaan, zien we al snel dat eigen sieraden en bijpassende accessoires worden afgedaan. De angst voor diefstal, maar ook de tijd die de verzorging ermee bezig mag zijn, maakt dat dit soort sieraden al snel verdwijnen en ergens bij de (klein)kinderen worden opgeborgen. Dat neemt niet alleen een stuk eigenwaarde weg van de persoon die de alarmzender draagt, maar heeft wellicht ook een kleinerende werking. De persoon wordt daarmee namelijk als hulpbehoevend aangeduid, terwijl dit niet nodig is.

Het ontstaan van Sylia vindt zijn oorsprong in de ervaringen (schrijnende verhalen) van een bevriende ambulance chauffeur die steeds naar patiënten moest die regelmatig vele uren hulpeloos op de grond lagen, omdat de alarmzender niet in de buurt was. De zender lag dan nog op de tafel of op een centraal punt in de kamer. Dit kon zijn van het ‘even’ naar de wc gaan tot het struikelen over het vloerkleed en de zender op 50cm afstand op tafel hebben liggen, wat voor die hulpeloze mensen dan net zo goed 50 meter kon zijn. Ze konden er hoe dan ook niet bij.

De reden dat ze de alarmzender niet dragen, is omdat het een onhandig ding is, het laat zien dat ze hulpbehoevend zijn en/of het met het standaard nekkoordje of armband niet lekker zit en irriteert.

In gesprekken met (ouderen)zorg, medisch specialisten en hulpverleners bleek dat dit een veel voorkomend en terugkerend probleem is en patiënten komen ook regelmatig terug op de spoed eisende hulp, omdat ze dan wederom gevallen zijn. Naar aanleiding van deze gesprekken zijn we nu bezig met een glow in the dark hoesje waar de alarmzender in bevestigd wordt, zodat ook in de nacht als mensen naar de wc gaan, de zender makkelijk te zien is en meegenomen kan worden. Overdag is het een gewoon hoesje, net als onze andere hoesjes, maar in de nacht gloeit hij dan op.

Zo hebben we veel gesproken met ouderen die aangeven dat ze de alarmzender helemaal niet dragen of juist onder de kleding omdat ze hem niet mooi vinden. Als ze echter vallen, dan kunnen ze daar niet bij en dus ook niet alarm maken. Zo was er op 1 dag een mevrouw die 6 uur achter de voordeur had gelegen met een gebroken heup, omdat ze de post wilde pakken en een man die 5 uur naast bank lag en zijn been gebroken had, omdat hij verkeerd was gaan zitten en de zender aan een haakje bij de sleutels hing. Door het uitblijven van adequate en directe zorg is de restschade dan vele malen groter, wat dan weer leidt tot van zelfstandig wonen tot naar het verblijven in een ve0rpleegtehuis.

Dit geldt voor zowel jong gehandicapten als (jong) senioren. Deze laatste groep blijft steeds vaker en langer thuis en is zelfstandig binnen zijn of haar eigen omgeving. Er netjes en verzorgd uitzien is dan ook belangrijk. Met onze oplossing heeft deze gebruiker toch altijd de alarmzender op het lichaam, maar is deze verwerkt in een stijlvol sieraad. Zo creëert Sylia voor iedereen dé combinatie van sieraad en personenalarm. Daarbij is de gedachte achter het Sylia concept dat de sieraden die gebruikt worden gewisseld kunnen worden om een juiste fit te garanderen bij de kleding die door de gebruiker wordt gedragen.

Contactinformatie

Lange Hofstraat 31
7201 HT Zutphen

(0575) 54 39 52
info@sylia.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *