Magic truffels 4 keer effectiever bij depressie dan traditionele antidepressiva

Magic truffels 4 keer effectiever bij depressie dan traditionele antidepressiva

Een stofje uit paddenstoelen lijkt goed te kunnen werken tegen hardnekkige depressies. Psilocybine kan depressie effectiever behandelen dan de gangbare behandelingen. En dat met relatief weinig bijwerkingen en verslavingsrisico’s. Patiënten die onvoldoende baat hebben bij antidepressiva kunnen in aanmerking komen voor een experimentele behandeling met dit stofje; psilocybine. Het UMC Utrecht en het UMCG voeren deze behandelingen uit. De bewustzijns veranderende stof is ook wel bekend als ingrediënt van sommige magic mushrooms en magic truffels. De patiënten ondergaan een ‘gecontroleerde’ behandeling met als doel: het doorbreken van de negatieve gedachten en het verminderen van de zeer sombere stemming waar zij mee worstelen.

Psilocybine heeft een groter effect dan traditionele antidepressiva bij depressie

24 vrijwilligers namen deel aan het nieuwe onderzoek. Elke deelnemer onderging twee twee psilocybine-sessies van vijf uur. Er waren twee begeleiders die konden reageren op hun emotionele behoeften. Tijdens deze sessies namen de deelnemers de psilocybine in en gingen op een bank liggen met oogmaskers en koptelefoons op. Ze werden vervolgens aangemoedigd om te focussen op hun gedachten en gevoelens, die onder invloed van psilocybine heviger, ongebruikelijker en zinvoller werden.

De depressiescore van de deelnemers was matig tot ernstig vóór de sessie en niet aanwezig tot mild erna. Over het algemeen was het effect van psilocybine tweeënhalf keer groter dan bij conventionele psychotherapie en zelfs 4 keer groter dan bij gebruik van antidepressiva. Bovendien hielden deze effecten direct na een sessie aan, terwijl andere behandelingen meestal pas na weken of maanden effect hebben.

Doorbraak bij onderzoek Magic Truffels

Hoewel deze veelbelovende resultaten nog bevestigd moeten worden in onderzoeken van langere duur en met meer deelnemers, kan psilocybine misschien wel de hoognodige doorbraak zijn voor de psychiatrie. Het kan ook de weg effenen voor onderzoek naar andere psychedelische stoffen.

Hoewel het leven met een depressie hopeloos kan lijken, suggereert dit onderzoek dat er mogelijk wel enige hoop is. De wetenschap blijft nieuwe manieren vinden om ziekten te behandelen. En deze klasse van stoffen heeft de potentie om wereldwijd veel leed te verzachten. Lees hier de volledige blog over het onderzoek naar psilocybine en despressie.

Worstelt u met een depressieve stoornis en bent u geïnteresseerd in deelname aan een nieuwe studie? Neem dan contact op met het UMC Groningen of het UMC Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *