Klinieken bieden uitkomst voor lange wachtlijsten in ziekenhuizen

Nieuw Chirurgisch Expertisecentrum geopend in Nieuwegein en Assen

 

NIEUWEGEIN – Ziekenhuizen kampen nog steeds met zeer lange wachtlijsten voor de planbare zorg. Corona heeft ervoor gezorgd dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden van planbare medische zorg naar gespecialiseerde klinieken. Waar mensen zonder op een wachtlijst te staan geholpen kunnen worden. Zo ook bij het zojuist geopende Chirurgisch Expertisecentrum in Nieuwegein en Assen. Dit centrum is vooruitstrevend met haar focus op het toepassen van patiëntvriendelijke, weinig belastende technieken op het gebied van proctologie (aandoeningen rondom de anus) en hand/pols aandoeningen. Dr. Ruben Schouten en Drs. Afzal Amir zijn de initiatiefnemers van deze kliniek. Binnen drie maanden verkreeg dit centrum het ZKN (Zelfstandige Klinieken Nederland) keurmerk. Uniek, wat wil zeggen dat de kwaliteit van dit centrum buitengewoon is.

Geen wachtlijsten

Academische en Regionale ziekenhuizen lopen tegen steeds meer uitdagingen aan als het gaat om de zorg voor patiënten. Het aantal patiënten op de wachtlijsten groeit en de ziekenhuizen kampen daarentegen ook met een personeelstekort. “Zoals het er nu voor staat met de wachtlijsten, voorzie ik dat er steeds patiënten naar een gespecialiseerde kliniek doorgestuurd gaan worden en dat het aantal zal toenemen. De klinieken zijn een oplossingen voor de lange wachttijden,” geeft Drs. Amir aan. “Patiënten kunnen bij ons in het Expertisecentrum snel een afspraak maken. En ook de behandeling kan soms nog op dezelfde dag of spoedig ingepland worden.”

Snel op de been door vooruitstrevende behandelmethodes

Het Chirurgisch Expertisecentrum heeft de focus op de proctologie en hand/pols aandoeningen liggen. Dr. Schouten is een expert als het gaat om proctologie. Met name vanwege zijn introductie van vooruitstrevende laserbehandeling bij haarnestcyste (ontsteking bij bilnaad) en aambeien in Nederland. Deze korte en zeer effectieve laserbehandeling is door hem al bij honderden patiënten uitgevoerd. “In tegenstelling tot de normale methode kun je de volgende dag alweer wat gaan ondernemen,” vertelt Dr. Schouten. “Meerdere partijen halen hier hun voordeel uit. De patiënt, werkgever en zorgverzekeraar.” Drs. Amir vult aan. “Veel mensen blijven te lang doorlopen met problemen, vooral omdat ze opzien tegen de belasting van de reguliere behandelmethode of de wachttijden door Corona. Dat is jammer, want met lasertechniek is het probleem snel op te lossen. De patiënt is zo klaar en heeft weinig last daarna. Dit in tegenstelling tot de maandenlange problemen met de operatietechniek, die meestal in de ziekenhuizen wordt toegepast.”

ZKN keurmerk

Het Chirurgische Expertisecentrum slaagde met vlag en wimpel voor alle audits die werden uitgevoerd door Lloyds Register. Lloyds controleerde of de kliniek aan alle keurmerkeisen voldoet. En stelde dat er geen enkel verbeterpunt was. ZKN laat het volgende weten: “Het Chirurgisch Expertisecentrum heeft haar keurmerk binnen drie maanden na aanmelding behaald, een unieke en uitzonderlijk snelle prestatie.”

Vertrouwens relatie met patiënt

De Expertisecentrum is sfeervol ingericht en de patiënt wordt warm welkom geheten door de assistentes. Dat neemt al direct de afstandelijkheid weg, die soms ervaren wordt in een ziekenhuis. In deze kliniek krijgen de patiënten, gedurende het behandeltraject(en), te maken met steeds dezelfde assistent, naast de arts. “Dit is veel fijner voor de patiënt. Het schept een band tussen ons en de patiënt,” geeft Drs. Amir aan. De patiënt heeft volledig transparantie via het eigen patiëntendossier. Hierin staan alle verslagen, eventueel de afspraken aangaande de ingreep. “Het Chirurgisch Expertisecentrum is er voor de patiënt, die krijgt een unieke behandeling, hoge kwaliteit en maximale persoonlijke aandacht. Vooral voor deze aandoeningen wordt een vertrouwensrelatie zeer gewaardeerd,” aldus Dr. Schouten. Beide artsen hebben zichtbaar hart voor de patiënt en passie voor hun vak.

Locaties

In zowel Nieuwegein als Assen is het Chirurgisch Expertisecentrum gevestigd in de Dr. Brinkmann kliniek. Het centrum maakt gebruik van alle faciliteiten en assistenten van deze huidoncologie kliniek. “Het Expertisecentrum krijgt een landelijk opzet maar door in Nieuwegein en in Assen een vestiging te hebben, kunnen wij nu al de vooruitstrevende laserbehandeling bieden aan de mensen in twee grote regio’s,” vertelt Dr. Schouten.

Meer informatie

Meer informatie over het Chirurgisch Expertise Centrum is te vinden op: www.chirurgisch-expertisecentrum.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *