Juni maand van de staar!

Juni is uitgeroepen tot “cataract awareness month” om te informeren over ’s werelds belangrijkste oorzaak van gezichtsverlies. Staar is verantwoordelijk voor ongeveer 42% van alle gevallen van blindheid in de wereld. In Nederland worden er jaarlijks 175.000 staaroperaties uitgevoerd en hebben 300.00 mensen staar.

Staar wordt ook cataract genoemd en is een vertroebeling van de ooglens. Deze bestaat voor een groot gedeelte uit water en hele specifieke eiwitten. Als de eiwitten veranderen verliest de ooglens zijn helderheid en wordt troebel. Dit geeft problemen voor het gezichtsvermogen. Denk aan halo’s rond lampen, wazig zicht, leesklachten, problemen met autorijden in het donker of het niet goed kunnen herkennen van gezichten op afstand.

Medicijnen, diëten, oog oefeningen, brillenglazen of druppels kunnen staar niet verhelpen. Om van staar af te komen is een staaroperatie de enige oplossing. De troebele ooglens wordt verwijderd en er wordt een heldere kunstlens geplaatst met als resultaat een verbetering in de gezichtsscherpte. Deze ingreep is één van de meest veilige operaties en heeft een slagingspercentage van meer dan 95%.

Het is belangrijk dat oogaandoeningen bespreekbaar zijn. Ook in Nederland worden mensen slechtziend door staar. Onbehandeld kan staar zorgen voor depressie, angsten, eenzaamheid en hebben deze patiënten een verhoogd valrisico. 

Bezoek bij twijfel over uw zicht uw opticien of optometrist in de buurt en laat u informeren op www.staaradvies.nl

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *