Aantal stellen dat in relatietherapie gaat stijgt flink

Persbericht – Almere – 13-05-2022

 

Aantal stellen dat in relatietherapie gaat stijgt flink

 

Steeds meer stellen gaan in relatietherapie. Dit merken ze bij de praktijk Hoofdpersoon Psychologie in Almere. Verschillende oorzaken zoals de problemen die zijn ontstaan na de coronacrisis, financiële druk, het vaker moeten thuiswerken en de maakbaarheid van geluk komen regelmatig langs in de praktijk. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes.

 

Veel problemen in korte tijd

“In de afgelopen drie jaar is er relatief veel aan de hand geweest bij de meeste mensen. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat er onzekerheid is gekomen bij ondernemingen, maar ook in de baangaranties van mensen in loondienst. Stellen werkten vaak samen thuis, met de halve aandacht met een project bezig en met de andere helft van de aandacht de kinderen onderwijzen. Dit zorgt voor enorm veel stress en dit werkt door in relaties”, zegt GZ-Psycholoog en relatietherapeut Onno van der Schoot. “Tel daarbij de financiële zorgen op (recent ook door stijgende prijzen) en de druk is compleet”

 

De maakbaarheid van geluk

Er spelen ook andere factoren mee. “Het beeld van de maakbaarheid van geluk en succes is iets wat tegenwoordig gezamenlijk door onder andere social media hoog wordt gehouden. Andere stellen hebben het wél leuk, sporten samen en gaan op verre vakanties met de mooiste stranden. Althans, zo denken we als we onze tijdlijn mogen geloven.”

 

Verdwijnen van taboe

Er zijn ook positieve ontwikkelingen gaande die ervoor zorgen dat stellen vaker in therapie gaan zegt Onno. “Het taboe rondom hulp zoeken is aan het verminderen. Vroeger was het credo: ‘de vuile was hang je niet buiten’ en ‘naar een psycholoog? ik ben toch niet gek’? Tegenwoordig is het veel normaler om hulp in te schakelen wanneer je mentale klachten hebt of wanneer de relatie niet lekker loopt. Dit is een ontwikkeling die alleen maar aan te moedigen is.”

 

Wat kan een relatietherapeut dan doen?

“Een relatietherapeut helpt om weer meer in verbinding met elkaar te komen. Er wordt inzichtelijk gemaakt waar de relatieproblemen echt over gaan. Een escalatie start bijvoorbeeld, omdat iemand de was niet heeft opgevouwen, zoals wel beloofd. Vaak gaat het dan niet om die ene was, maar dat een partner zich alleen voelt staan in de verantwoordelijkheden. Hij of zij voelt zich niet gesteund. Verder wordt er samen gekeken naar meer gezonde patronen in een relatie en hoe deze vastgehouden kunnen worden.”

 

Over Hoofdpersoon Psychologie

Hoofdpersoon Psychologie (hyperlink: https://hoofdpersoon.nl) is een kleinschalige praktijk gericht op mentale gezondheid. Naast de Basis GGZ bieden zij relatietherapie (eventueel extra hyperlink: https://hoofdpersoon.nl/relatietherapie) aan de hand van Emotionally Focused Therapy (EFT), Coaching en (online) trainingen.

 

————————

Niet voor publicatie

Voor meer informatie contacteer Onno van der Schoot op 06-28201464 of onno@hoofdpersoon.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *