4 september de taboedag van de seksuele gezondheid voor een lichamelijke handicap

De Taboe dag van seksualiteit met een lichamelijke handicap en de gezondheid

Op 4 september is het de Dag van de Seksuele Gezondheid. Ik, Veroni Steentjes (47 jaar en ervaringsdeskundige met een handicap) vraag daarom aandacht voor seksualiteit met een lichamelijke handicap. Dit is nog steeds een groot taboe en een onderwerp waar artsen en zorgprofessionals nauwelijks aandacht voor hebben. In mijn 35-jarige medische geschiedenis is het woord seksualiteit door hen nooit in de mond genomen, wat ik erg gemist heb. Huidhonger is universeel. Vandaar dat het mijn missie is om dit taboe te veranderen door erover te willen praten en schrijven.

Helaas worden nog steeds  mensen met een handicap als aseksueel gezien en als mensen zonder intieme of seksuele behoeftes. Veel mensen met een handicap zitten in hoge nood, wat zich uit in fysieke en mentale problemen, seksueel overschrijdend gedrag en zich niet compleet mens voelen.  De  hypothetische vraag   ‘Zou  je voor  een cliënt een  vibrator willen pakken?’ wordt met rode hoofden en stamelende reacties’ bij zorgprofessionals ontvangen. Dat is veelzeggend.

Er is meer aandacht voor het onderwerp gekomen, maar dan gaat het voornamelijk over sekszorg. Dit geeft het verkeerde beeld, namelijk dat veel gehandicapten naar prostituees gaan. Seks met een handicap is veel meer dan dat. Ik praat uit eigen ervaring, want ik heb 24 jaar een (seksuele)relatie met Emile (48 jaar), die valide is. Gelukkig is hij geduldig en begaan we samen  die ontdekkingsreis. Er leiden meer wegen naar Rome dan alleen de snelwegen. Het feit dat seksuologen voor de doelgroep niet vergoed worden, het onderwerp in zorgopleidingen nauwelijks aan bod komt en er een verkeerde beeldvorming is, draagt bij aan het taboe en aan de grote problemen”, aldus Veroni Steentjes

Ik ben 29 jaar bedlegerig door de spierziekte CRPS en heb zenuw- en aanraakpijn. Ik ben daarom met mijn vriend bezig met een boek over intimiteit en seksualiteit en schrijf vaker op persoonlijke titel columns over seksualiteit omdat erg weinig mensen dat durven vanuit schaamte. Ik schrijf  vanuit de Stichting Intermobiel, voor jongeren met een lichamelijke handicap of chronische ziekte over alle  onderwerpen die horen bij leven met een handicap  dus ook over seksualiteit. Via de website kan gratis en anoniem een e-consult bij  een seksuoloog aangevraagd worden.

One comment
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *