Interessant: In deze Escape Room ervaar je Autisme alsof je het zelf hebt!

Een Escape Room waarbij neurotypische spelers een neurodiverse ervaring krijgen. Dat klinkt niet alleen heel interessant, dat is het ook! Het spel is, net als iedere Escape Room, een spannende belevenis, maar het heeft ook nog een andere bijwerking: mensen zonder autisme leren mensen met autisme te begrijpen. De laatste groep mensen, die we tegenwoordig ook wel ‘neurodivers’ noemen, is ten opzichte van de groep ‘neurotypisch’ namelijk sterk in de minderheid.

In het Vlaamse Zonhoven, een gemeente in de Belgische provincie Limburg, kun je tegenwoordig een escape game spelen waarbij je moet denken zoals mensen met autisme denken. In het spel hebben inbrekers een chaos gecreëerd in het kunstatelier van René. Kunstwerken waar met veel liefde aan gewerkt is zijn kapot gemaakt en allerlei zaken zijn vernield. Spullen liggen niet meer op hun plek. “Deelnemers worden geconfronteerd met uitdagingen die mensen met autisme dagelijks moeten overwinnen”, zegt Schoenmakers in het Belgisch Nieuwsblad. De Escape Game is op dit moment te spelen bij Wegwijs Limburg in Zonhoven. Het spel werd ontwikkeld door Liga Autisme Vlaanderen en het werd financieel ondersteund door de Nationale Loterij, de Koning Boudewijnstichting en Cera.

Het spel wordt zeer positief ontvangen. Het is goed dat mensen zich leren verplaatsen in een ander, ook als die ander in de minderheid is. Toch is er ook kritiek op het spel: “Autisme is een spectrum en uit zich bij iedereen uniek. Door het op deze wijze te presenteren in een spel, kan de indruk gewekt worden dat iedereen met autisme zo denkt en de wereld zo ervaart. Terwijl de ene kant van het spectrum en de andere kant van het spectrum een wereld van verschil kunnen zijn, met slechts een aantal gemeenschappelijke kenmerken!” zo waarschuwt een deelnemer aan het spel, zelf moeder van twee kinderen met autisme, waarbij het zich bij beide kinderen heel verschillend uit. Ze vervolgt: “Mijn zoon (14) communiceert bijna niet en zit volledig in zijn eigen wereld. Mijn dochter (12) is heel sociaal, bij haar uit het zich net in een kwetsbaarheid om zichzelf te overvragen. Ze ziet namelijk alles. Elk detail, elke verandering. Maar ook juist in de gevoelswereld van de mensen om zich heen.” Haar zoon is juist heel weinig bezig met de gevoelens van een ander, stelt de Genkse. “Zijn kracht ligt bij technische innovatie maar op sociaal gebied is hij sterk beperkt. De Escape Room doet me veel denken aan mijn zoon, maar niet aan mijn dochter. En toch hebben ze allebei autisme. Zo groot is dat spectrum dus.”

Toch is er veel animo voor het spel. “Ik ben vooral heel nieuwsgierig” zegt een jonge deelnemer. Wie het spel ook wil spelen kan terecht in Zonhoven waar het onder begeleiding van deskundige medewerkers wordt gespeeld. In het komend najaar hopen ze de game ook op andere plaatsen te kunnen gaan aanbieden. Meer info is te vinden op de website van Liga Autisme Vlaanderen. Het spel spelen en nabespreken met de deskundige medewerkers van Wegwijs Limburg kost ongeveer tweeëneenhalf uur, het is te spelen voor vier tot zes deelnemers. Goed om te weten: “In tegenstelling tot een klassieke Escape Game, is ‘Het atelier van René’ niet vergrendeld. De ruimte is dus vrij te betreden of te verlaten indien nodig” zo staat op de website van Liga, waar je je ook aan kunt melden voor deelname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *