Stotterende Regisseur Begeleidt Niet-Stotterende Acteur in Stotterrol voor Film

‘De Waarheid’, een korte film van regisseur Irmo Stijnberg, is allereerst een drama over de werkvloer van nu. Een vage beschuldiging van grensoverschrijdend gedrag kan je carrière breken. Dat ondervindt ook Timothy, een gemotiveerde werknemer van een designbureau in Amsterdam.

Wie minder op de verhaallijn let, ziet vooral een film over hoe het is om te stotteren. Hoofdpersoon Mike Bloemberg stottert in het echt niet, maar speelt dit wel heel overtuigend. We zien de film vooral door zijn ogen en denken met hem mee. Daardoor voel je hoe het is als je gedachten sneller gaan dan je spraak en hoeveel energie het dan kost om bij groepsgesprekken ‘in the game’ te blijven. Regisseur Stijnberg stottert wél: via zijn acteur laat hij de kijker ervaren hoe dat is.  

De Waarheid is een intrigerend drama over hoe het is om te stotteren in een wereld waarin vlotte babbelaars ‘de macht’ hebben. Een wereld ook waarin reputatie blijkbaar belangrijker is dan rechtvaardigheid of waarheid. Stijnberg brengt deze twee werelden, bewust of niet, in realistische en bondige scènes knap samen.  

https://www.imdb.com/title/tt32117164  
https://censtudios.com/f/de-waarheid-2024  

Steven de Jong 
Schrijver van de roman Bezorgde Burgers en true-crime-boek De Hennepkwekerij in Oma’s schuur 
www.stevenschrijft.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *