Sandra Pilkes weet wat je eet!

 

Voor het tweede jaar op rij bundelt Sandra Pilkes haar receptinspiratie in een kookscheurkalender. Met maar liefst 315 recepten voorziet zij vele huishoudens jaar rond van verse kookinspiratie. “Deze kalender biedt méér dan alleen antwoord op de vraag ‘Wat eten we vandaag?’. Op elke pagina deel ik mijn persoonlijke keukengeheimen, tips en food hacks die het koken sneller, simpeler en extra smaakvol maken.” – Sandra

 

Voor haar werk, als culinair redacteur, receptschrijver en foodstylist voor boeken, magazines en online video’s krijgt Sandra regelmatig een kookboek in handen. “Die blader ik nieuwsgierig door, kook er twee of drie recepten uit en het boek verdwijnt vervolgens in de kast. Juist daarom wil ik graag een scheurkalender maken. Deze biedt op dagelijkse basis inspiratie, speciaal afgestemd op de tijd van het jaar, themadagen en andere relevante weetjes. De start van het wildseizoen, asperges, boerenkooldag, de vangst van de nieuwe, Hollandse haring en meer.”

De kookscheurkalender 2024 is nu te koop voor € 9,99 in de boekhandels en op www.bol.com.

Van een recept voor ‘flammkuchen voor de tv’ op 1 januari tot tips wat te maken met de laatste oliebollen op 31 december. En van het oude ‘quiche Louise’ recept van haar moeder tot het eten van de toekomst. Deze kalender heeft het hele jaar gedekt. Handig om te bewaren zijn de tips voor vervangende ingrediënten, wanneer iets niet in huis is, uitverkocht of om een bestaand recept aan te passen naar bijvoorbeeld vegan.

Deze editie bevat 1 extra recept, waarom? 2024 is een schrikkeljaar. Wát we eten op 29 februari kan Sandra helaas nog niet verraden. “In elk geval geen alledaags recept. Een keer in vier jaar mogen we er wel een speciale ‘cheat day’ van maken.”

– met 315 korte vis, vlees en vega recepten

– ieder gerecht afgestemd op de dag

– inclusief z/w illustraties
– informatie over smaakmakers van ontbijt tot borrelplank, ingrediënten en tips voor de feestdagen

 

 

Sandra Pilkes deelt via haar social media kanaal op Facebook en Instagram @FOODandMEDIA.nl regelmatig kookvideo’s en receptinspiratie. Zo maakte zij een social media adventskalender met kooktips voor een stressvrije Kerst. En deelde in januari een maand lang dagelijks receptvideo’s voor een vitale start van het nieuwe jaar.

Achtergrond van de auteur
Tot haar twintigste woonde Sandra in het Noord-Hollandse dorp Heiloo. Koken was toen nog echt een hobby. Ze maakte hapjes en buffetten voor verjaardagen en feestjes van met name familie en vrienden. Na haar studie marketing en communicatie lonkte de multiculturele invloeden en culinaire dynamiek van Amsterdam. “In die jaren was vaak buiten de deur lunchen, koffiedrinken of een hapje eten heel gewoon. Daar heb ik veel ideeën voor gerechten opgedaan.” Dat is uitgegroeid naar het verzorgen van catering op events en privédiners. Sinds 10 jaar produceert en presenteert zij foodvideo’s, wordt ingeschakeld voor culinaire redactie en food styling en schrijft zij recepten in opdracht voor onder andere grote supermarkten.

Terug naar de basis

Sinds anderhalf jaar heeft zij het Amsterdamse IJ verruild voor de Barneveldse eieren en ‘hokt’ nu met haar vriend Bas, zijn kippen en de hond Mizo. Daar ontdekte ze een heel andere kant van Nederland en ervaart wat het land en de seizoenen te bieden hebben. Dichter bij de oorsprong van ons voedsel met veel agrariërs, boerderijwinkels en een tuin die plaats biedt aan peren, tomaten, frambozen en verse kruiden. De Gelderse ‘food valley’ is een inspiratiebron voor heerlijke verse recepten. “Wat lekker is hoeven we echt niet van ver te halen”, geeft ze aan. “Hopelijk verkrijg ik snel een paar meter moestuin direct achter ons huis. Voor nu geniet ik van de landwinkels en ontbijt met muesli en walnoten van de boom van onze buurvrouw.”

Persoonlijke twist

”Ironisch genoeg vind ik koken volgens een recept zelf best lastig, ik ben meer van koken op gevoel, uit de losse pols. Door de jaren heb ik mijn voorraadkast en smaakbibliotheek opgebouwd die ervoor zorgen dat ik voor nét andere ingrediënten kies dan aangegeven. Zo geef ik mijn gerechten een persoonlijke twist en dat is juist leuk aan koken. Ik hoop dat mensen ook hun eigen smaak toepassen op mijn recepten. Kijk eens in de koelkast en kruidenrek wat je kan toevoegen of vervangen. Creatief improviseren en afwisselen is, ook met het oog op duurzaamheid en tegen gaan van verspilling belangrijk. Deze benadering kan ook een bron van inspiratie zijn.”

“Bij het ontwikkelen van haar eigen recepten krijgen groenten een glansrol. “Mijn smaakbibliotheek is daarin de rode draad. Door bewust te proeven en zuur, zoet, zout, bitter en umami (de vijfde smaak, hartig) te herkennen sla je die smaakbelevingen op. Koken is schilderen met smaken: proeven en aanpassen, verder koken en weer proeven, totdat jij denkt dat het goed is. Inmiddels kan ik in gedachten een recept ontwerpen, zelfs zonder het te koken.” Met grote schrijfopdrachten van soms wel 35 recepten per maand is die kennisbank van smaakcombinaties, geur, textuur en bereidingstijd onmisbaar. ”In het bouquet van recepten die ik schrijf zit een mix van vlees/vis- én vegetarische gerechten. Zó koken dat je het vlees of de vis niet mist, is trouwens makkelijker dan je denkt, zeker met de smaakmakers uit mijn recepten.”

Levensmotto
“Mijn missie is het leven leuker, makkelijker, groener en simpelweg lekkerder maken. Dat moet kloppen met alles wat ik aanpak.” Sandra beoefent wat zij noemt ‘kettingkoken’, nog niet voor iedereen een bekend begrip. “Door vandaag te koken met restjes van gisteren, bouw je een diepere, rijke smaak op, het scheelt tijd en bovendien gooi je op deze manier weinig tot geen voedsel weg. Het mes snijdt zo aan meerdere kanten in de keuken,” geeft Sandra enthousiast aan. Pas overigens wel op met pittig kettingkoken. Ze bekent wel eens een blunder te hebben gemaakt met deze manier van bereiden. “Peper op peper kan ervoor zorgen dat je gasten een meer dan pittig diner voorgeschoteld krijgen.” Daarom een goede tip; blijf proeven tijdens het koken en zet nooit iets onbeproefd op tafel.

Natuur als inspiratie
Hoewel dankzij werkervaring en reizen haar culinaire rugzak uitpuilt, zijn er ook bij Sandra momenten dat de inspiratie in de keuken even zoek is. Op die momenten gaat ze naar buiten, met de hond. “De natuur geeft ons heel veel waardevolle voedingsstoffen, precies op het juiste moment. Kook met het jaargetijde mee, die bewustwording wil ik in mijn werk terug laten komen. In de kalender die ik geschreven hebt, vind je 315 dag-recepten die gelijk linken aan het seizoen; de eerste beaujolais, paddenstoelen, het mosselseizoen, wildplukken en meer. Wist je dat je veel ingrediënten vindt tussen het gras, in de duinen en in het bos? Zelfs in de stad groeit rucola en bieslook gewoon tussen de stoeptegels. Of pluk eens brandnetels, je kunt er bijvoorbeeld heerlijke thee van zetten. Het vinden van deze eetbare schatten in de natuur is heel leerzaam en ontspannend, een vorm van mindfulness waar ik intens van geniet.”

Recepten en kookvideo’s
“Na een periode van 11 jaar privédiners en catering startte ik FOODandMEDIA.nl. Hiermee maak ik vernieuwende culinaire content die past bij deze tijd. Meestal is dat een combinatie van receptontwikkeling met smakelijke foto’s en bereidingsvideo’s. Eten moet puur en authentiek zijn om je ziel te raken. Via media als Instagram, Facebook en YouTube breng ik dat over. Daarbij werk ik graag samen met een team van food professionals die de beleving van koken smakelijk kunnen vastleggen.” Sandra heeft jaren gewerkt als culinair redacteur voor onder andere Koffietijd! en is daarmee een echte culi. (iemand die zich beroepsmatig bezighoudt met het presenteren van lekkere maaltijden.) Zij is in die rol verantwoordelijk voor de recepten en achtergrondverhalen bij de items van de TV kok. “Meewerken aan tv programma’s voor Talpa en 24Kitchen was een hele leuke en leerzame periode. Alles wat ik daar geleerd heb, neem ik nog steeds mee in mijn werk.”

Kooktips voor de lezers
“Ben je niet een echte koker, start dan met een vers maaltijdpakket uit de supermarkt. Pas dit gerecht na een aantal succeservaringen langzamerhand aan naar je eigen smaak van kruiden en specerijen. En bouw hiermee je eigen palet op. Wat proef je als je het ene ingrediënt vervangt door een ander? Heeft niet iedereen potjes met ‘vergeten specerijen’ in het kruidenrekje staan, ooit gekocht voor een recept? Zelf koop ik regelmatig een groentepakket maar kook er iets heel anders van. Leef je uit, alles proberen kan en mag. Gedurende het jaar leer ik je met slimme tips uit mijn kookkalender geleidelijk beter koken en bewuster proeven.”
Voor de komende feestweken geeft ze online veel tips: te zien op Instagram @foodandmedia.nl. ’Hoe maken we de kerstdagen gezellig en betaalbaar anno 2023?’ dat is voor veel huishoudens een grote uitdaging. Kiezen voor eerlijke, lokale producten vindt zij heel belangrijk, zeker nu het voor de agrarische sector en kleine ondernemers een zware tijd is. “Gelukkig zijn er veel betaalbare alternatieven voor de wat luxere ingrediënten”, geeft ze aan. “Nog een tip; kook met de oven, niet alleen met pannen. Veel gerechten kun je klaarmaken in de oven. Hierdoor houd je handen vrij en ruimte over op het fornuis, zeker wanneer je tijdens de feestdagen extra wilt uitpakken.”

 

Boekgegevens

Nu in de winkel en online
Kookscheurkalender 2024
Prijs: € 9,99
Aantal pagina’s: 315
Lantaarn Publishers

– – – – –  N I E T  V O O R  P U B L I C A T I E  – – – – – –

* Noot voor de redactie *

Bij dit persbericht biedt Sandra wekelijks 1 recept met foto aan ter publicatie. In de bijlage:

recepten voor wk 43 tm wk 1 incl. beeldmateriaal.
Persbericht Kookkalender 2024

Interview met de auteur: Sandra Pilkes FOODandMEDIA.nl
Foto cover

Foto’s auteur

Samenwerken voor wekelijkse receptrubriek publiceren? Neem contact op!

Beeldmateriaal en RECEPTEN
te downloaden via deze link: https://we.tl/t-VeonLJZY6q


Contactgegevens

Voor meer informatie over de kalender, het aanvragen van een drukproef, recensie-exemplaar en/of interview met auteur Sandra Pilkes of samenwerking voor kookrubriek kunt u contact opnemen via:

 

Mail         sandra@foodandmedia.nl
Call         +31 6 46332962

Link         http://nl.linkedin.com/in/sandrapilkes

Like         http://www.facebook.com/foodandmedia.nl

Insta        https://www.instagram.com/foodandmedia.nl/

Pin          https://nl.pinterest.com/foodandmedia_nl/

Portfolio https://youtu.be/2do9bTSxZZo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *