Ondanks COVID-19 is er een stijging in vacatures binnen de IT arbeidsmarkt, dit met maar liefst 12%.

Naarden, 26 februari 2021 –Ook de ICT arbeidsmarkt heeft te maken gehad met een grote klap door COVID-19. Waar in het eerste kwartaal van 2020 nog 9.500 vacatures online werden gezet, is dit gedaald in laatste kwartaal van 2020 – het dieptepunt van de crisis – naar 6.100 vacatures. Een daling van meer dan 35%.

Ondanks deze daling vertoont de huidige arbeidsmarkt in 2021 een goede terugkomst, met een consequente groei in IT vacatures. Als deze groei doorzet, zal het totaal aantal vacatures uitkomen rond de 10.600, een stijging van 12% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2020.

 

IT’ers zijn terughoudend op baanwissel door COVID-19

Door oplopende economische onzekerheid zien we dat ook IT professionals die een vaste baan hebben op dit moment minder openstaan voor een baanwissel. Men kiest op dit moment meer voor de zekerheid van een vaste baan, dan voor een baanwissel. Hierdoor neemt de wervingsdruk voor IT managers ondanks COVID-19 toch weer toe.

 

LinkedIn blijft nummer 1 netwerkplatform voor het vinden van een nieuwe baan

De meest gebruikte website in een baanzoektocht is net als in 2020 LinkedIn. Op nummer twee staat Monsterboard en op nummer drie Indeed. De top drie wordt vervolgd door Google, Nationale Vacaturebank, Werk.nl, Tweakers.net en ICTvacatures.nl.

 

Vier koplopers in aanbod online IT vacatures

De meeste IT vacatures zijn in 2020 geplaatst in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant. Zij blijven in vergelijking tot de rest van Nederland aan kop. Een opvallende stijging is het aantal IT vacatures in Zeeland, Limburg en Groningen. In vergelijking met Q1 2020, is dit vors gestegen met 78% in Zeeland, 75% in Limburg en 84% in Groningen.

 

Stijgende vraag naar parttimers binnen IT functies

Er een stijging in de vraag naar parttimers, deze is gemiddeld gestegen met 3%. IT functies die met name opvallen zijn Netwerkbeheerder 7%,  Helpdeskbeheerder 5% en Projectleider ICT 5%.

 

Salaris de grootste trigger voor overstap nieuwe baan

Een goed salaris is nog steeds de belangrijkste trigger voor de IT professional om over te stappen van baan. Naast een goed salaris vindt de professional de reistijd naar werk, de werksfeer, het vaste contract en de inhoud van het werk erg belangrijk. Doorgroeimogelijkheden vindt de IT professional minder belangrijk deze staan dan ook onderaan het lijstje.

 

Invultijd IT vacatures weer op oude niveau

IT vacatures staan in het begin van het nieuwe jaar gemiddeld 33 dagen open. Dit komt overeen met het eerste kwartaal van 2020, het begin van de COVID-19 crisis. In het dieptepunt van de crisis stonden de vacatures gemiddeld 37 dagen open. Ondanks de terughoudendheid van IT professionals om van baan te wisselen, wisten de directe werkgevers sneller IT vacatures in te vullen.

 

Meeste vraag naar Developers

Developers staan stipt op nummer 1 in de meest gevraagde functies op het gebied van ICT, ook vervolgd door Systeembeheerder en Servicedeskmedewerker. Kort daarna volgen de functies; Cloud Engineer, Medewerker ICT, DevOps Engineer, Netwerkbeheerder, ICT Beheerder, Solution Architect en Programmeur.

 

Positief vooruitzicht ondanks COVID-19

“Ondanks dat COVID-19 het afgelopen jaar de arbeidsmarkt heeft belemmert, blijven de vooruitzichten voor 2021 positief”, aldus Maarten Cobelens, directeur Hallo Professionals.  Ook verwacht Cobelens een stijgende lijn in IT vacatures.

Uit ons lopende onderzoek onder 100 werkgevers is gebleken dat ondanks COVID-19 IT afdelingen gegroeid zijn in 2020. De verwachting is dat deze trend ook zal doorzetten in 2021. Met name de groei in digitalisering projecten wordt aangegeven als aanleiding hiervoor.

 

Over Hallo Professionals

Met meer dan 20 jaar ervaring zijn wij de IT partner in het samenbrengen van IT ­professionals en opdrachtgevers. Hallo Professionals heeft een team van de beste IT’ers in vaste dienst. Voor specifieke projecten hebben we toegang tot een groot interim netwerk waardoor we altijd de juiste kennis kunnen inzetten. Bij Hallo Professionals gaat kwaliteit, verwachtingsmanagement en klantgerichtheid hand in hand met persoonlijke aandacht, vertrouwen en oprechte interesse in elkaar.

 

Meer weten?

Neem contact op met Maarten Cobelens, maarten@hallo-professionals.nl of 06-26104002.

 

NB: Resultaten zijn tot stand gekomen met eigen onderzoek, Jobdigger data en Google Trends

NB: Cijfers zijn tot stand gekomen op het volgende zoekprofiel: helpdeskmedewerker, systeembeheerder, netwerkbeheerder,   engineer, developer, projectleiding ict; directe werkgevers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *