Inflatie zet salaris op de eerste plaats bij overstap naar nieuwe baan

Naarden, 6 juni 2023 – Elk kwartaal komt Hello Professionals met de nieuwste IT-arbeidsmarktmonitor. In het tweede kwartaal van 2023 zijn dit de opvallendste ontwikkelingen: stijging actief zoekende IT-professionals van 1% naar 6%, verandering in pullfactoren: focus op salaris, inhoud van het werk en werksfeer, toename van uniek geplaatste IT-vacatures met 7% en opkomst van IT-freelance opdrachten.

Aantal actief zoekende IT-professionals stijgt naar 6%

Het aantal actief zoekende IT-professionals is sinds een half jaar geleden aanzienlijk gestegen, met een opvallende sprong van 1% naar maar liefst 6%. Tegelijkertijd is de groep niet zoekende IT-professionals relatief stabiel gebleven, momenteel bestaande uit 53% van het totaal. Interessant genoeg is de groep latent zoekende IT-professionals fors afgenomen met 7% tot 39%. Deze daling suggereert dat sommige professionals hun passieve houding ten opzichte van het zoeken naar nieuwe kansen hebben laten varen en nu actiever op zoek zijn naar verbeterde carrièremogelijkheden.

Verandering in de pullfactoren zoektocht naar een nieuwe baan

Met de toename van het aantal actief zoekende IT-professionals is er een duidelijke verandering zichtbaar in de pullfactoren die mensen in hun zoektocht naar een nieuwe baan motiveren. Een kwartaal geleden was de top drie belangrijkste pullfactoren als volgt: op nummer 1 goede werksfeer gevolgd door een goed salaris en een vast contract. Echter, met de stijging van het aantal actief zoekende IT-professionals is de top drie veranderd waarbij salaris de nummer 1 positie heeft gekregen waarheen dit voorheen goede werksfeer was.

Naast de verandering in de top 3 van de pullfactoren is er ook een duidelijke trend waarneembaar. Opvallend is dat de CAO, oftewel de secundaire arbeidsvoorwaarden, voorheen altijd onderaan het lijstje stond. Deze is nu gestegen naar de vijfde plaats. Dit kan worden toegeschreven aan de krapte op de arbeidsmarkt en het inflatierecord, waardoor de arbeidsbonden meer invloed hebben gekregen.

Deze ontwikkelingen laten zien dat de prioriteiten van IT-professionals bij het zoeken naar een nieuwe baan aan verandering onderhevig zijn. Terwijl een goede werksfeer altijd als belangrijkste pullfactor werd aangegeven, is er nu veel meer nadruk op een goed salaris. Bovendien winnen secundaire arbeidsvoorwaarden aan belang, wat aangeeft dat professionals meer waarde hechten aan een uitgebreid pakket aan voordelen.

Stijgende lijn in aantal uniek geplaatste IT-vacatures

In tegenstelling tot het voorgaande kwartaal, waarin een dip te zien was in het aantal uniek geplaatste IT-vacatures, heeft deze trend zich niet voortgezet in het tweede kwartaal van 2023. Het aantal uniek geplaatste IT-vacatures is in dit kwartaal gestegen naar 13.344, een indrukwekkende groei van 7%. Met name de functies werkplekbeheerder en systeembeheerder vertonen een opmerkelijke groei, waarbij werkplekbeheerder een stijging van 41% ten opzichte van het vorige kwartaal laat zien en systeembeheerder een groei van 20% ten opzichte van het voorgaande jaar vertoont.

Wanneer we kijken naar de werklocaties van de openstaande IT-vacatures, valt met name in het centrale deel van het land een aanzienlijke stijging op. Het meest opvallend is echter de voortdurende stijging in de provincie Limburg. In slechts één jaar tijd is het aantal vacatures daar gestegen met maar liefst 31%. Met name de vraag naar support engineers is in Limburg met maar liefst 300% toegenomen ten opzichte van vorig jaar.

IT-freelance opdrachten tonen veerkracht

In tegenstelling tot de verwachte daling die we eerder meldden voor het aantal IT-freelance opdrachten, is deze neerwaartse trend niet doorgezet in het derde kwartaal van 2023. De Freelance Markt Index van freelance.nl is gestegen van 92 naar 102. Deze score geeft aan dat het aantal IT-freelance opdrachten naar verwachting zal stijgen in het komende kwartaal in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Deze ontwikkeling geeft aan dat de freelancemarkt in de IT-sector veerkrachtig is en zich blijft aanpassen aan de veranderende behoeften van bedrijven.

Over Hello Professionals 

Met meer dan 20 jaar ervaring zijn wij de IT-partner in het samenbrengen van IT-professionals en opdrachtgevers. Hello Professionals heeft een team van de beste IT’ers in vaste dienst. Voor specifieke projecten hebben we toegang tot een groot interim netwerk waardoor we altijd de juiste kennis kunnen inzetten. Bij Hello Professionals gaat kwaliteit, verwachtingsmanagement en klantgerichtheid hand in hand met persoonlijke aandacht, vertrouwen en oprechte interesse in elkaar.  

Meer weten?  

Neem contact op met Maarten Cobelens, maarten@hello-professionals.nl of 06-26104002. Of neem een kijkje op onze website: https://www.hello-professionals.nl/. Benieuwd naar de IT-arbeidsmarktmonitor van het eerste kwartaal 2023? Ga dan naar: https://hello-professionals.nl/it-arbeidsmarktmonitor-q1-2023/

NB: Resultaten zijn tot stand gekomen met eigen onderzoek, Jobdigger data en Google Trends 

NB: Cijfers zijn tot stand gekomen op het volgende zoekprofiel: helpdeskmedewerker, systeembeheerder, netwerkbeheerder, engineer, developer, projectleiding ict; directe werkgevers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *