Actief werkzoekende in de ICT daalt verder naar historisch dieptepunt

Naarden, 11 april 2022 – Elk kwartaal komt Hello Professionals met de nieuwste IT-arbeidsmarktmonitor. In het eerste kwartaal van 2022 zijn dit de opvallendste ontwikkelingen: de beweeglijkheid op de arbeidsmarkt van IT-ers historisch laag, weer stijging in unieke geplaatste IT-vacatures, IT-ers stellen steeds vaker hogere eisen aan nieuwe werkgever en een stijging in de vraag naar parttimers.

Grootste stijging in de vraag naar IT-ers in Drenthe en Noord-Brabant

Het aantal IT-vacatures stijgt door. In het eerste kwartaal van zijn 10.738 unieke IT-vacatures geplaatst, een stijging van 4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De koploper in de stijging van het aantal IT-vacatures is de provincie Drenthe. Hier is een stijging ten opzichte van het voorgaande kwartaal met 39%. De top 3 provincies met de grootste stijging van de vraag naar IT-ers wordt aangevuld door Noord-Brabant met 13% en Utrecht met 8%.

Bewegelijkheid op de arbeidsmarkt van IT-ers historisch laag

Waar iedereen dacht dat de IT-arbeidsmarktactiviteit niet nog lastiger zou worden, is dit toch gebeurd. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal, eind 2021, is het aantal actief zoekende IT-ers met 2% gedaald naar maar liefst 3%. Daarnaast is 41% van de arbeidsmarkt niet actief op zoek en 56% latent op zoek. Deze cijfers geven duidelijk aan dat de druk op de arbeidsmarkt steeds groter wordt.

Ook de werkeloosheid blijft dalen en is op zijn laagst sinds 2003. De werkloze beroepsbevolking bedroeg in januari van dit jaar 3,6% en in februari van dit jaar daalde deze verder naar 3,4%. Opvallend is dat met name meer jongeren een baan vonden.

IT-ers stellen hogere eisen
Steeds meer zie je de volgende trend: werknemers kiezen vaker voor zichzelf en voor een betere balans tussen werk en privé. Deze bewustwording is in een stroomversnelling gezet na COVID-19. Uit onderzoek blijkt dat veel werknemers meer stress ervaren nu ze weer vaker naar kantoor gaan.

Door de hoge vraag naar IT-ers en het grote aanbod van IT-banen stellen IT-ers steeds hogere eisen. Dit is onder andere terug te zien in de drijfveren om over te stappen naar een nieuwe baan. Naast een goed salaris, wordt er meer gevraagd naar een acceptabele werkdruk en goede werksfeer. Inhoud van het werk blijft nog steeds, nieuwkomer in dit lijstje is de werksfeer.

Stijging in vraag naar parttimers
De vraag naar parttimers is met 3% toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. Waar vorig jaar in het eerste kwartaal de vraag naar parttimers nog maar 28% was, is dit in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen naar 31%.

Onlangs kwam het onderwerp onbenut potentieel parttimers in het nieuws. Hierin kwam naar voren dat een groot deel van de parttimers openstaat om meer te gaan werken. Dit is een grote kans voor de IT-arbeidsmarkt om de tekorten te gaan verkleinen.

De vraag naar freelancers binnen de IT stagneert

Uit de freelancemarkt index van freelance.nl kwam naar voren dat de vraag naar freelancers stagneert ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De FMI is in het eerste kwartaal uitgekomen op 100. Hiermee is de groei van het voorgaande jaar tot stilstand gekomen. De score geeft aan dat dat het aantal IT-freelance opdrachten gelijk blijft ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar.

Over Hello Professionals

Met meer dan 20 jaar ervaring zijn wij de IT-partner in het samenbrengen van IT-professionals en opdrachtgevers. Hello Professionals heeft een team van de beste IT’ers in vaste dienst. Voor specifieke projecten hebben we toegang tot een groot interim netwerk waardoor we altijd de juiste kennis kunnen inzetten. Bij Hello Professionals gaat kwaliteit, verwachtingsmanagement en klantgerichtheid hand in hand met persoonlijke aandacht, vertrouwen en oprechte interesse in elkaar.

Meer weten?

Neem contact op met Maarten Cobelens, maarten@hello-professionals.nl of 06-26104002. Of neem een kijkje op onze website: https://www.hello-professionals.nl/. Benieuwd naar de IT-arbeidsmarktmonitor van het eerste kwartaal 2022? Ga dan naar: https://hello-professionals.nl/it-arbeidsmarktmonitor-q1-2022/.

NB: Resultaten zijn tot stand gekomen met eigen onderzoek, Jobdigger data en Google Trends

NB: Cijfers zijn tot stand gekomen op het volgende zoekprofiel: helpdeskmedewerker, systeembeheerder, netwerkbeheerder, engineer, developer, projectleiding ict; directe werkgevers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *