Nederlandse wordt met haar reddingshond WERELDKAMPIOEN in het lawine zoeken!

Jaarlijks organiseert de IRO (Internationale Rettungshunde Organisation uit Salzburg) wereldkampioenschappen voor reddingshondenteams. Reddingshonden worden getest in hun zoekwerk in verschillende disciplines. En in de winter is dat het lawine zoeken in de Alpen.

Een reddingshond gaat op zoek naar vermiste personen, in de hoop hen zo snel mogelijk en nog levend terug te vinden. Dit kunnen vermissingen zijn in bos/duingebieden, in puin situaties (ingestorte gebouwen), in het water maar ook in de sneeuw. Voor de Nederlandse hondengeleiders en hun honden betekent dit een reis naar de bergen, en ervaring opdoen in de sneeuw en op de hellingen. Zoeken naar personen die onder de sneeuw verborgen liggen, meestal doordat ze overvallen zijn door een lawine.

Jantine Boerrigter gaat al jaren op wintersport, kan goed skiën en heeft een opgeleide en inzetgekwalificeerde reddingshond, Andy. Waarom ga je als Nederlander trainen in het lawine zoeken en reis je af naar de alpen? Dat doe je om samen beter te worden; en je hond meerdere technieken te leren om de neus te gebruiken. Het maakt hond en baas sterker voor het zoeken in de Nederlandse omstandigheden. En het is leuk om te werken in de sneeuw! Uiteraard is een inzet na een lawine niet mogelijk, maar een examen of wedstrijd doen om je kwaliteiten te toetsen wel!

Samen zijn Jantine en Andy een topteam en hadden ze zich de afgelopen jaren al gekwalificeerd als deelnemer aan het IRO Wereldkampioenschap. Twee jaar geleden stond ze aan de start van het WK; maar op dat moment werd er door de COVID-19 uitbraak besloten om de wedstrijd af te gelasten. Teleurgesteld moest ze met de toen 6-jarige Andy weer terug naar huis om nu, twee jaar later opnieuw aan de start te verschijnen.

Haar eerste opdracht op dit WK was het zoekwerk; een steile helling af skiën samen met Andy, die met haar mee rent en op haar aanwijzing het gebied gaat uitzoeken naar personen die onder de sneeuw, in sneeuwholen, verstopt liggen. Er liggen 3 personen 150 cm. diep verstopt in een gebied van ca. 12.000 m2 en het team heeft 25 minuten de tijd om deze personen te vinden. Andy gaat graven als hij weet waar iemand onder de sneeuw ligt om zo snel mogelijk erbij te kunnen zijn. Een internationale keurmeester beoordeelt hond en baas, en geeft na afloop punten voor de getoonde prestatie.
Jantine en Andy kwamen met een hoge Zeer Goed terug; een ongelooflijk knappe prestatie voor een hond die maar 2x per jaar in de sneeuw getraind wordt.

Haar tweede opdracht in de wedstrijd was het appel, waar het team samen de voorgeschreven oefeningen moeten laten zien in de gehoorzaamheid. Hierin staan voor de lawinewedstrijd ook specifieke onderdelen voor de bergredding op het programma, zoals Spurgehen (hond moet achter de geleider-op-skies blijven lopen) en rijden op een beweegbaar transport (sneeuwscooter, sneeuwruimer o.i.d.). Ook hier kwam Jantine met knappe punten uit de opdracht. 

Nadat alle deelnemers geweest waren bleek ze de beste! Jantine Boerrigter is met “Andy van Romantos Hoeve” IRO Wereldkampioen Lawine zoeken 2022 !

Hoe uniek is het, dat een team uit de Lage Landen deze belangrijke wedstrijd kan winnen in de bergen tussen de ervaren hondengeleiders uit die regio. Voor de nu 8,5-jarige Andy zal het zijn laatste internationale wedstrijd zijn, wat een mooi afscheid! Wij zijn in ieder geval als reddingshondenvereniging Zuid Oost Nederland enorm trots op deze prestatie!

Met dank aan alle supporters, zowel vanuit het thuisfront als aanwezig in Oostenrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *