Boek ‘Jambi’ over stroperij, boskap en wildlife rangers in Indonesië

Recent is het boek ‘Jambi – de laatste Sumatraanse tijgers’ van Sem Stroop verschenen op Amazon. Met stroperij, boskap, wildlife rangers en bedreigde diersoorten als belangrijkste onderwerpen, bevat dit boek een belangrijke boodschap over onze omgang met de natuur. “Ik heb dit boek geschreven om mensen een beeld te geven van de grote gevolgen die onze huidige omgang met de natuur en het klimaat heeft”, aldus Sem. Per dag worden er voetbalvelden aan bomen gekapt en dieren worden elk uur in grote aantallen gestroopt. Voor Sem reden om een boodschap over te brengen via deze roman.

 

De wereld in 2031

Het boek speelt zich af in de nabije toekomst: 2031. En dat is niet zonder reden. “De situatie in het boek is een reëel scenario voor de toekomst. In de Sumatraanse provincie Jambi, waar het verhaal zich afspeelt, staat nog maar één woud overeind. De orang oetan is in het wild uitgestorven en de Sumatraanse tijger staat op de rand van uitsterven. Dit schetst een beeld van de weg die we op dit moment met z’n allen bewandelen.” In het woud van Jambi komen de laatste 25 vertegenwoordigers van de Sumatraanse tijger voor. Zij zullen door een team van wildlife rangers beschermt moeten worden tegen stroperij en boskap, totdat WWF het benodigde bedrag heeft opgehaald om de tijgers weg te transporteren naar het grote en vredige Mentawai-eiland Siberut. De 19-jarige Akash is één van die wildlife rangers. 

 

Feitelijke weergave of wake-up call?

Het boek laat duidelijk zien dat we op dit moment niet goed bezig zijn als het aankomt op de natuur. “Er zijn te weinig rangers met te weinig met te weinig middelen om de bedreigingen voor dier- en plantsoorten tegen te gaan. Ook doen regeringen vaak niet genoeg. Dat komt allebei terug in het boek”. Maar de belangrijkste vraag is of er nog hoop is  voor een toekomst die er anders uit gaat zien. “Hoop is er zeker. Een mooit voorbeeld in het boek is dat mensen uit allerlei landen in de westerse wereld begonnen te demonstreren toen het schrikbarende rapport van WWF over Indonesië naar buiten kwam. De demonstraties zetten druk op de regering, waardoor ze uiteindelijk toch besloten om de wouden te laten beschermen. De burgers hebben samen een luide stem die veel krachtiger is dan velen denken.” Jambi – de laatste Sumatraanse tijgers is een van de eerste romans die men bewuster maakt van het belang van een goede relatie tussen mens en natuur en is nu te koop op amazon, kobo en bol.com. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *