Westerbeek 1742

PERSBERICHT

Amsterdam, 18 augustus 2021.

Het boek “Westerbeek 1742”.

De schipbreuk van het VOC-schip Westerbeek op 2 september 1742 bij de Faeröer-eilanden, de redding en de gevolgen voor zowel de bemanning als de eilandbewoners tijdens de noodgedwongen overwintering op de eilanden.

Schipbreukelingen met vogellijnen gered van de rotsen

Recent is het boek ”Westerbeek 1742” verschenen.  Het is het verhaal van de schipbreuk van het VOC-schip Westerbeek, en de gevolgen voor de bemanning en de eilandbewoners, gebaseerd op historisch materiaal uit Deense en Faeröerse archieven.  

Bijna de hele bemanning overleefde de schipbreuk door een smalle richel te vinden op de ontoegankelijke rotskust, daar werden ze met vogellijnen gered door de bewoners.  Van de 80 overlevenden, konden 10 mannen voor de winter met Deense schepen mee terug naar het vasteland van Europa. De overige 70 moesten noodgedwongen de winter op de eilanden blijven.

Landvoogd Jørgen Frands Hammershaimb, verantwoordelijk voor de opvang van de bemanning, maakte zich grote zorgen over de voedselvoorraden. In de vele brieven aan zijn superieuren in Denemarken smeekte hij om voor de winter nog een schip met extra graan en andere levensbehoeften te sturen of de bemanning op te halen. Pas in mei 1743 kwam er een Deens schip met voorraden.

De Compagnie staat garant voor zes Hollandse styver per man, per dag, voor eten, kleding, alcohol en tabak.

Dat kon de kapitein van de Westerbeek, Hermanus Schutte, meedelen aan zijn gastheren nadat het duidelijk werd dat ze niet voor de winter konden vertrekken.  De bemanning werd uiteindelijk op 13 juni 1743 opgehaald door het Nederlandse schip “Mercurius”.

Boek “Westerbeek 1742” Informatie www.veliero.nl

 

Boek “Westerbeek 1742”

Het boek is o.a. gebaseerd op het historisch materiaal uit de Deense en Faeröerse archieven bijeengebracht door Mathias Lassen en gepubliceerd in de Faroer Islands in het boek “Westerbeek”. Uitgever Undir Rókunum, 2008 ISBNN 978-99918-3-256-2

In het boek Westerbeek 1742 is de correspondentie te lezen van de landvoogd Hammershaimb met zijn superieuren in Kopenhagen, met de kapitein van de Westerbeek – Hermanus Schutte – en met de twee schippers die als laatste voor de winter met hun vracht naar Kopenhagen vertrokken.  Ook het rapport van de kapitein over de schipbreuk en de lijst met namen van de schipbreukelingen is opgenomen. 

Twee schipbreukelingen die de winter op Nólsoy doorbrachten, maakten een ballade van 43 coupletten over de schipbreuk. De ballade Westerbeek, het eerste hoofdstuk in het boek, is in 1973 beschreven door ir. A.J. Beenhakker en gepubliceerd in het artikel Nederlanders op de Faeröer, uitgave nr. 27 van de Nederlandse Vereniging van Zeegeschiedenis, september 1973.

De schipbreuk heeft grote impact gehad op de bevolking  van de Faeröer eilanden.  Honderden inwoners zijn van Nederlandse afkomst, dat leeft nog steeds bij de inwoners. Familie is belangrijk, zij kennen hun geschiedenis tot vele eeuwen terug en voelen zich verbonden met hun voorouders. Verhalen worden generatie op generatie doorgegeven. Het zingen en dansen op de Nederlandse ballade Westerbeek op 29 juli, de nationale feestdag, is daar een goed voorbeeld van.

De totstandkoming van dit Nederlandse boek is een aaneenschakeling van toevalligheden. Een reis naar de Faeröer eilanden, een ontmoeting met een nazaat van de scheepstimmerman Barend Schouten,  historische ontdekkingen, archiefmateriaal en de zoektocht naar nakomelingen van Barend Schouten in Nederland met als resultaat het contact tussen de families uit beide landen, de achtste generatie nazaten.

Boek “Westerbeek 1742” informatie www.veliero.nl  

 

                                                              EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie

Martha Reijmers, Auteur “Westerbeek 1742”

Telefoon 06 55106269

Email pasa@xs4all.nl

www.veliero.nl

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *