SINDEREN, 2 november 2022 – Het vruchtvlees van de tamme kastanje is direct te consumeren, maar ook te verwerken tot en in allerlei producten. Met zijn boek ‘Tamme kastanje (Castanea spec.) voor vruchten, hout en bijproducten’, dat in juni verscheen, geeft Anne Oosterbaan uitleg en tips over de aanplanting en verzorging van tamme kastanjebeplantingen.
De duurzame mogelijkheden van de tamme kastanje
De tamme kastanje is met zijn vruchten een duurzame zetmeelbron. Het vruchtvlees is direct te consumeren, maar ook te verwerken tot en in allerlei producten. Het hout van de tamme kastanje is duurzaam en goed voor buitengebruik, voor fineer en vloerparket. Maar ook de bolsters, schors, bladeren en wortels kunnen bruikbare producten opleveren. Onderzoeker en schrijver Anne Oosterbaan: “Naast de walnoten en hazelnoten komt er steeds meer belangstelling voor de tamme kastanje. Deze produceert eetbare vruchten en goed hout en gedijt goed in ons land. Maar bij de aanplant, groot of klein, moet men een aantal zaken weten en overdenken. Die heb ik op een rijtje gezet.”
Notentelers, voedselbosaanleggers, boeren die bomen planten gemengd met gewassen (agroforestry), bomenplanters en tuineigenaren zijn hier nog niet altijd van op de hoogte.
Anne: “Een boek over de aanplant en verzorging van tamme kastanjebeplantingen bestond hier nog niet. En dat terwijl de tamme kastanje zo goed groeit in ons land. Voor de aanplant moet over veel aspecten worden nagedacht, zoals de bodem, het teeltdoel, de keuze van rassen (vooral vanwege ziektegevoeligheid), bestuivers, de ideale plantafstand, het snoeisysteem, de bemesting, oogst en verkoop. Al deze aspecten behandel ik in dit boek.”
Ook zitten er lijsten in het boek van welke rassen elkaar kunnen bestuiven. “Voor de kastanjeproductie bestaan namelijk geen Nederlandse rassen. Tot nu toe moeten we het doen met rassen die in Zuid-Europa en Midden-Europa zijn ontwikkeld en waarbij Japanse en Chinese kastanjesoorten zijn ingekruist, om een betere resistentie te krijgen tegen enkele ziekten. In 2021 is gelukkig een start gemaakt met het vermeerderen van perspectiefvolle Nederlandse kastanjes.”
Over Anne Oosterbaan
Anne Oosterbaan (1952) is gepensioneerd onderzoeker van Wageningen University & Research en zit in het bestuur van de Nederlandse Notenvereniging. Hij heeft al meerdere boeken geschreven, onder andere over de walnoot, de eik en landbouw met bomen (agroforestry). Nu is Anne een kleine akkerbouwer in de Achterhoek, waar hij sinds 2000 op biologische wijze graan, noten en kerstbomen teelt. Met meer dan veertig jaar ervaring geeft Anne ook advies aan bedrijven over de teelt van kerstbomen, walnoten of het combineren van bomen met landbouwgewassen en/of dieren.
‘Tamme kastanje (Castanea spec.) voor vruchten, hout en bijproducten’ kan besteld worden via www.boekenbestellen.nl