Het eerste Indonesische stripalbum over het VOC-verleden in het Nederlands: De legende van Vleermuisvechter

Utrecht, 17 november 2023

Persbericht

Het eerste Indonesische stripalbum over het VOC-verleden in het Nederlands: De legende van Vleermuisvechter

 

Satirische strip

Op 30 november a.s. is de presentatie van het stripalbum De legende van Vleermuisvechter, de Nederlandse vertaling van het Indonesische stripalbum Legenda Sawung Kampret. Deze satirische Indonesische strip speelt zich af op Java in het begin van de 17e eeuw toen de Verenigde Oost-Indische Compagnie onder leiding van gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen haar macht in en om de kleine kolonie Batavia vestigde.

 

Indonesisch perspectief

Voor lezers in Nederland zal het een verrassing zijn hoe een stukje Nederlandse overzeese geschiedenis vanuit Indonesisch perspectief wordt verteld. In het album is de vertaalde strip aangevuld met achtergrondinformatie over stripmaker Dwi Koendoro (1941-2019), het Nederlandse en Indonesische perspectief op het VOC-verleden, de feiten tussen de verzinsels in de strip, de humor en de vertaling en de plaats van de strip in het Indische immateriële erfgoed.

 

Drs. Tom van der Geugten (historicus): “Toen ik mij verdiepte in Nederlandse en Indonesische strips over het kolonialisme, ontdekte ik dat twee Nederlandse strips vertaald in Indonesië zijn verschenen, maar dat er geen enkele Nederlandstalige versie van een Indonesische strip bestaat”.

 

Bijzondere samenwerking

Initiatiefnemers dr. Jolien van der Geugten (uitgever WYS Educatie) en drs. Tom van der Geugten (historicus) willen met dit stripalbum de belangstelling in Nederland voor het Indonesische perspectief op het koloniale verleden vergroten en het gesprek hierover tussen verschillende generaties bevorderen. Hiervoor zijn zij als vader en dochter met een Indische achtergrond een bijzondere samenwerking aangegaan.

 

Brede doelgroep

De promotie rondom het album zorgde in de afgelopen weken al voor enthousiaste reacties en persoonlijke verhalen van mensen met een Indische/Indonesische achtergrond van verschillende generaties, maar ook mensen zonder deze achtergrond. De strip spreekt tot de verbeelding en lijkt een laagdrempelige manier om een brede doelgroep aan te spreken om dit koloniale verleden bespreekbaar te maken.

 

Boekpresentatie

De Legende van Vleermuisvechter wordt op donderdag 30 november a.s. feestelijk gepresenteerd in De Utrechtse Boekenbar in het bijzijn van drie gastsprekers:

  • Mei Li Vos: lid van de Eerste Kamer GroenLinks/PvdA
  • dr. Kees Ribbens: bijzonder hoogleraar Populaire Historische Cultuur van Mondiale Conflicten en Massaal Geweld van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
  • dr. Pamela Pattynama: emeritus bijzonder hoogleraar Koloniale en Postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Lesmateriaal

Bij het stripalbum is lesmateriaal voor groepen 7 en 8 voor de basisschool en klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Dit is gratis te downloaden van de website www.delegendevanvleermuisvechter.nlDocenten krijgen hierbij een docentenhandleiding, enkele pagina’s uit de strip en een antwoordmodel.

 

Het stripboek wordt mede mogelijk gemaakt door de regeling van het programma Versterking Indisch, Moluks en Papoea immaterieel erfgoed van het vfonds.

 

 

Wilt u meer weten of wilt u een recensie-exemplaar aanvragen? Neem dan contact op via onderstaande gegevens:

 

WYS Onderzoek & Educatie

Jolien van der Geugten

Tel: 06-41041806

E-mail: jolienvandergeugten@wysonderzoek.nl

Website: www.delegendevanvleermuisvechter.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *