Debuutroman voor 83-jarige Sacha Bem krijgt tweede druk!

Obdam, 4 oktober 2023 – De debuutroman ‘Een passant’ van Sacha Bem is, enkele weken na de verschijning, al toe aan een tweede druk.

“Ik weet niet wat ik zeggen moet”, reageerde Bem verbaasd toen zijn uitgever hem belde met de mededeling dat er een tweede druk in bestelling ging voor zijn boek. De auteur, die al diverse wetenschappelijke boeken op zijn naam heeft staan maar onlangs -op zijn 83e debuteerde als romanschrijver, was al blij verrast toen Uitgeverij Doornwater te kennen gaf zijn historische werk ‘Een passant’ heel graag te willen uitgeven, dat er nu al een tweede druk van de persen zou rollen, had hij niet zien aankomen.

Die tweede druk komt zelfs nog vóór de officiële lancering die binnenkort zal plaatsvinden bij boekhandel De Kler in de woonplaats van de auteur – Leiden.

‘Een passant’ vertelt het verhaal van Alphonse de Rochemaure, een intelligente man van lage adel in het Frankrijk van de achttiende eeuw. Een periode met belangrijke veranderingen in het Europese politieke landschap waarvan de gevolgen nu nog zichtbaar zijn.

Na een korte periode als kloosterling, is Alphonse de jonge secretaris van de gevolmachtigd minister van Frankrijk tijdens vredesbesprekingen in Utrecht, en vervolgens succesvol ambassadesecretaris in Rome, maar wanneer hij na geruime tijd weer in Frankrijk terugkomt blijken amoureuze verwikkelingen de oorzaak van een ingrijpende wending in zijn leven.

Voor velen is de periode waarin de roman zich afspeelt een onbeschreven blad. In ‘Een passant’ komt dit tijdsgewricht tot leven, evenals de personen die de geschiedenis mede hebben gevormd. Maar zeker zo belangrijk is dat Sacha Bem een roman heeft geschreven die de lezer nog lang zal bijblijven.

Van de Water en Van Doorn, van Uitgeverij Doornwater, zijn eveneens bijzonder blij en trots: “Toen wij het manuscript ontvingen, waren wij direct onder de indruk van de bijzonder fraaie schrijfstijl die Sacha hanteert. Dát, in combinatie met het boeiende en intrigerende verhaal over Alphonse de Rochemaure en het waarheidsgetrouwe tijdsbeeld dat Sacha weet te schetsen door zijn uitgebreide kennis van de geschiedenis, bepaalde dat wij het direct eens waren over het feit dat we ‘Een passant’ wilden uitgeven. Dat er, zó kort na de verschijning, al een tweede druk nodig zou zijn, bevestigt ons alleen nog maar meer in onze doelstelling: die zeldzame parels op de markt brengen!’

De auteur

Sacha Bem (1940) studeerde filosofie en doceerde jarenlang geschiedenis van de psychologie, wetenschapsfilosofie en filosofie van cognitie aan de Universiteit van Leiden. Hij is de auteur van enkele boeken op deze gebieden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *