Zanger / gitarist Omar Mollo en zijn vrouw Graciela moeten van IND binnen 4 weken ons land verlaten!

Zanger/gitarist Omar Mollo en zijn vrouw Graciela Minervino wonen sinds 2017 ‘legaal’ in Amsterdam. Zij leveren een waardevolle bijdrage aan onze samenleving, aan de muziekcultuur. Verrijkend. Tot de corona pandemie had Omar vele optredens in Nederland, Europa en Argentinië. Alle optredens zijn afgelast. Zij teren in op hun spaargeld en werk vinden is moeilijk voor hen. In deze voor velen moeilijke tijden stelt de IND ook nog eens een onderzoek in naar het inkomen van buitenlandse musici, o.a. van Omar. Er wordt geen rekening gehouden met huidige omstandigheden en zij ontvingen een brief van de IND met een hard oordeel. Zij moeten binnen 4 weken het land verlaten. 

De brief van de IND is ontluisterend:

‘Ik moet uw belang afwegen tegen dat van de Nederlandse overheid. Het is in het belang van de Nederlandse overheid dat vreemdelingen geen last zijn voor het economische welzijn van het land.

 Alle belangen tegen elkaar afgewogen, wordt overwogen dat het belang van de Nederlandse staat om u te verwijderen uit Nederland, zwaarder weegt dan uw belang om Nederland niet te hoeven verlaten.’

Dit besluit veroorzaakt begrijpelijkerwijze veel stress en is niet goed voor de gezondheid van Graciela, voor wie terugkeer naar Argentinië ook nog eens zeer zwaar is vanwege pijnlijke herinneringen uit de jaren ’70. Ik ben als vriendin van Omar en Graciela een crowdfunding voor hen gestart en er zijn brieven geschreven naar IND. Een advocaat behartigt hun belangen. Dit mag toch niet gebeuren in ons land waar hopelijk andere waarden dan alleen de economische belangen gelden.  Ik hoop zo dat (media) aandacht voor hun verhaal zal helpen tot een heroverweging  van het IND besluit te komen.

Namens Omar en Graciela, Petra Niessen-de Bruijn (petraniessen@casema.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *